Esrange får 90 miljoner i rymdkapplöpningen

En antenn riktad mot rymden på den svenska rymdbasen Esrange. Arkivbild
En antenn riktad mot rymden på den svenska rymdbasen Esrange. Arkivbild
RymdenTT

Regeringen satsar 90 miljoner kronor på att bygga infrastruktur för att skicka upp satelliter i omloppsbana från rymdbasen Esrange.

Pengarna är ytterligare bränsle i rymdkapplöpningen där Sverige tävlar mot andra europeiska länder.

Annons

Annons

Den nya satsningen på 90 miljoner kronor under tre år presenteras i samband med att Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, inviger en ny testanläggning för raketteknologi på Esrange utanför Kiruna, som regeringen sedan tidigare har sponsrat med 80 miljoner kronor.

Vi vet att det ger jobb här och nu, det kommer att locka nya högteknologiska företag till Norrbotten men också till andra delar av Sverige där vi har en stark rymdindustri, och det kommer att fortsätta att utveckla vår redan starka rymdforskning, säger Matilda Ernkrans till TT.

Fredliga ändamål

Satelliterna ska endast användas för civila ändamål, och alltså inte användas av Försvarsmakten för att exempelvis spionera på andra länder, enligt ministern.

Sverige har ett långt och starkt engagemang för en fredlig användning av rymden. Det engagemanget har vi fortsatt, säger Ernkrans.
Inte minst är satellituppskjutning väldigt intimt sammankopplat med att förbättra vårt liv på jorden. Det handlar om satelliter som är absolut nödvändiga exempelvis för vår miljö- och klimatövervakning.

Annons

Annons

"Full kraft framåt"

Rymdbasen Esrange utanför Kiruna ägs av statliga Svenska rymdaktiebolaget (SSC). Bolagets vd Stefan Gardefjord räknar med att de första satelliterna kommer att kunna skjutas upp under 2022.

Det ligger i sakens natur att det måste ske i samarbete och symbios med globalt ledande aktörer och kundefterfrågan. Det är lite grann ett rörligt mål, men vi tycker att det är viktigt att ha en hög ambition och driva det med full kraft framåt, säger Gardefjord.

Sverige kan därmed bli först med att ha förmåga att skjuta upp små satelliter i omloppsbana från europeiskt territorium – under förutsättning att andra länder inte hinner före.

Det här är ett område som flera länder avser att satsa på, vilket jag tycker är jättepositivt och bekräftar vår bild av att det finns ett stort behov. Vi pratar Norge, England, Skottland och andra länder. Vi styr inte över i vilken takt andra länder bedriver sin verksamhet, men vi tror att 2022 kommer att innebära att vi har goda förutsättningar att bli först, säger Gardefjord.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons