A-
A+

Etiopien fortsätter fylla omstridd damm

Arkivbild från bygget av jättedammen i Etiopien.
Arkivbild från bygget av jättedammen i Etiopien.
EtiopienTT-AFP

Etiopien uppger att man har inlett den andra fasen av fyllandet av den kontroversiella jättedammen vid Blå Nilen.

Egypten kallar dammfyllningen för "ett brott mot internationella lagar och normer" och motsätter sig vad man kallar ett egenmäktigt beslut.

Annons

Annons

Bygget av Stora etiopiska renässansdammen vid Blå Nilen har fått de tre Nilenländerna Sudan, Etiopien och Egypten att hamna i bråk.

Projektet är en central del i Etiopiens ambition att bli Afrikas största elexportör. I Egypten och Sudan är i stället oron stor över att dammen ska leda till minskade flöden i den livsviktiga Nilen, och länderna har efterfrågat ett avtal som garanterar minimiflöden och konfliktlösningsmekanismer innan anläggningen tas i bruk. Dammen är uppförd på bifloden Blå Nilen, som står för 85 procent av Nilens vatten.

Etiopien inledde projektet med Afrikas största damm 2011.

På torsdag hålls ett möte om frågan i FN:s säkerhetsråd på begäran av Tunisien å Sudans och Egyptens vägnar, uppger en källa för AFP. Länderna har under en tid tryckt på för att säkerhetsrådet ska ta upp frågan.

Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry säger att förhandlingarna länderna emellan har hamnat i en återvändsgränd och anklagar Etiopien för att föra en politik "som undergräver gemensamma strävanden mot en överenskommelse".

Etiopien har tidigare sagt att man planerar att fortsätta dammprojektet med eller utan avtal.

Blå Nilen har sin upprinnelse i Tanasjön i Etiopien, och möter Vita Nilen – med ursprung i Victoriasjön – vid Sudans huvudstad Khartum. Nilen mynnar sedan ut i Medelhavet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!