A-
A+

EU-basen: Det här måste vara sista pandemin

Italiens premiärminister Mario Draghi och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen leder fredagens globala hälsotoppmöte från Rom.
Italiens premiärminister Mario Draghi och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen leder fredagens globala hälsotoppmöte från Rom.
CoronavirusetTT:s korrespondent

Världens ledare erbjuder miljardmängder av covid-19-vaccin och nya satsningar på tillverkning även i Afrika.

Från EU utlovas förslag om en "tredje väg" i striden om vaccinens patentskydd.

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen är måhända på väg att avta, åtminstone i den rika delen av världen. Men hur ska något liknande förhindras i framtiden?

Vi måste tillsammans se till att det här är den sista världspandemin, manade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på ett globalt digitalt hälsotoppmöte under fredagen.

Mötet hölls gemensamt av EU och G20, under ledning av von der Leyen och Italiens premiärminister Mario Draghi.

Vaccin till fattiga

Bland deltagarna fanns allehanda presidenter och premiärministrar, företagsledare och chefer för internationella organisationer.

Läkemedelsjätten Pfizer utlovade 2 miljarder vaccindoser till låg- och medelinkomstländer under de kommande åren. Leveranserna till de fattigaste länderna ska göras "utan vinst", medan medelinkomstländerna får betala ungefär hälften av vad de rikare länderna fått betala.

Vi räknar med att ge en miljard av de här doserna i år. Vi hoppas att det här ska utöka vår kapacitet att rädda ännu fler liv, sade Pfizers vd Albert Bourla under toppmötet.

Tillsammans med löften från andra producenter ska totalt 2,6 miljarder vaccindoser plockas fram.

Annons

Annons

Patentskydd

Även från EU kom löften om vaccin till fattigare länder. Åtminstone 100 miljoner doser ska doneras fram till årsskiftet.

EU kommer också att hjälpa till med en miljard euro för att bygga upp vaccineringsproduktion runt om i Afrika.

Samtidigt upprepade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sin önskan om att världen måste gå med på att åtminstone tillfälligt lyfta patentskyddet för covid-19-vaccinen för att få igång produktionen ännu mer.

Vi är i ett globalt krig och när man är i ett krig där vi alla är allierade måste vi använda alla våra vapen, sade Ramaphosa.

Tredje väg?

Inom EU är dock många länder skeptiska till att tvinga fram ett lyftande av patenten.

Vi vet alla att frivillig licensiering är det bästa sättet, sade von der Leyen.

Hon lovade ändå att EU i början av juni ska lägga fram ett förslag till Världshandelsorganisationen (WTO) om en "tredje väg" för att göra det lättare för länder att förmå läkemedelsbolagen att öppna upp.

Jag har lyssnat väldigt noga på utvecklingsländerna som klagar på hur svårt det är att använda den här flexibiliteten, sade EU-basen.

Rom-deklaration

Fredagsmötet avslutades med antagandet av en "Rom-deklaration" med en rad principer som ska hjälpa till om det blir ett nytt liknande nödläge – eller snarare när.

Mycket känns igen från det som inte minst EU flitigt upprepat på sistone. Länder uppmanas att samarbeta, snarare än att tänka på sig själva i första hand. Exportrestriktioner och -förbud gillas inte.

Dessutom uppmuntras till ekonomiska satsningar i hälsosektorn, inklusive på personalen.

Vi måste budgetera för hälsosäkerhet så samma sätt som vi gör för nationell säkerhet. Vissa tycker att kostnaden är hög, men kostnaden om vi misslyckas är betydligt högre, sade USA:s vicepresident Kamala Harris på hälsotoppmötet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!