-
+

EU-basen: Ryssland i auktoritär utförsbacke

EU:s utrikeschef Josep Borrell talar i EU-parlamentet om sin Rysslandsresa.
EU:s utrikeschef Josep Borrell talar i EU-parlamentet om sin Rysslandsresa.
EUTT:s korrespondent

Ryssland befinner sig i en auktoritär utförsbacke, anser EU:s utrikeschef Josep Borrell efter sin resa till Moskva.

Men kritiken är också hård mot honom själv.

Annons

Annons

Att Borrell åkte till Moskva i förra veckan var omdiskuterat redan på förhand, med tanke på fängslandet nyligen av oppositionsledaren och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj.

Borrell ansåg det ändå nyttigt att på plats föra fram EU:s fördömande och samtidigt testa om Moskva är intresserat av en nystart i de så bistra relationerna med Bryssel.

Svaret var tydligt: nej, det är de inte, konstaterar han nu i en debatt om resan inför EU-parlamentet.

Borrells erfarenheter från mötet ska föras vidare till EU:s stats- och regeringschefer när de ska diskutera Ryssland vid sitt toppmöte i Bryssel i slutet av mars.

Någon positiv bild ger han inte.

Den ryska regeringen är på väg nedåt i en auktoritär utförsbacke. Det tycks inte finnas något utrymme för demokratiska alternativ, säger Borrell, som lovar att komma med konkreta förslag till EU:s medlemsländer om nya sanktioner.

"Ett fiasko"

Samtidigt är Borrell själv också kritiserad. I EU-parlamentet har ett 80-tal ledamöter, främst från högerkanten, skrivit under ett brev till EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen med krav på att den spanske socialdemokraten borde avgå.

En av undertecknarna är svenska Arba Kokalari (M).

Besöket var ett fiasko. Han var inte förberedd och visade tydligt att han inte har förmåga att föra EU:s talan gentemot Ryssland, säger Kokalari till TT.

Svenska kollegan Evin Incir (S) håller inte med.

Borrell kunde ha varit väldigt mycket tydligare och hårdare i sin kritik. Men det är lite väl långt att kräva hans avgång. Det är väldigt viktigt med politisk dialog för att hitta lösningar, säger Incir på en webbhållen pressträff med svenska journalister.

Annons

Annons

"Inte den rösten"

I EU-parlamentet finns också ledamöter som anser att den kritik som Borrell ändå framfört mot Ryssland klingar falskt.

Kataloniens förre regionledare Carles Puigdemont påpekar syrligt att i Spanien har nio av de katalanska självständighetsivrarna dömts till betydligt längre fängelsestraff än vad Navalnyj fått i Ryssland.

EU kan inte åka världen runt och rekommendera recept som man själv inte tar. Jag vill ha ett EU som är en stark röst för mänskliga rättigheter inför alla. Ni är inte den rösten, herr Borrell, säger Puigdemont i EU-parlamentet.

Sanktioner?

Från Ryssland trycker samtidigt anhängare till den fängslade Navalnyj på med nygamla maningar om fler EU-sanktioner mot personer som anses närstående till den ryske presidenten Vladimir Putin.

I ett webbmöte i måndags med företrädare för en rad EU-länder, däribland Sverige, föreslog Navalnyj-medarbetarna Leonid Volkov och Vladimir Asjurkov åtgärder mot exempelvis oligarkerna Roman Abramovitj och Alisjer Usmanov – både omtalade för att genom året ha investerat miljarder i engelska fotbollsklubbar.

Att ryska myndigheter kallat det för "förräderi" att mana till sanktioner verkar inte hindra Navalnyj-sidan.

"Det är svårt att tänka sig något som vore mer patriotiskt, som skulle vara mer i Rysslands intresse", skriver Volkov på meddelandetjänsten Telegram, enligt nyhetsbyrån AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss