A-
A+

EU-basen: Ukraina kommer att segra

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar inför EU-parlamentet i Strasbourg.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar inför EU-parlamentet i Strasbourg.
EUTT:s korrespondent

Modet har ett namn och det är Ukraina, fastslår EU-basen Ursula von der Leyen.

På hemmaplan utlovar hon allt från brandflygplan och nya energiåtgärder till att öppna för fördragsändringar vid ett europeiskt konvent.

Annons

Annons

Från vänster: Olena Zelenska, EU-parlamentets talman Roberta Metsola och EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen i Strasbourg på onsdagen.
Från vänster: Olena Zelenska, EU-parlamentets talman Roberta Metsola och EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen i Strasbourg på onsdagen.
Ursula von der Leyen under onsdagens tal i Strasbourg.
Ursula von der Leyen under onsdagens tal i Strasbourg.

Klädd i blått och gult visar von der Leyen med största tydlighet att Ukraina är ett givet fokus för årets stora linjetal om läget i EU inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Den förnyade ryska inmarschen den 24 februari i år har skakat om rejält.

Vi minns alla den där ödesmättade morgonen sent i februari. Européer från hela unionen vaknade bestörta över vad de såg, inleder von der Leyen sitt tal.

Kommissionsbasen hyllar samtidigt enigheten inom EU och uttalar sin optimism.

Det här är autokrati mot demokrati. Och jag står här med övertygelse om att med mod och solidaritet så kommer Putin att misslyckas och Ukraina och Europa att segra, talar von der Leyen.
I dag har modet fått ett namn – och det namnet är Ukraina, säger hon.

Åker till Kiev

Som hjälp lovar hon nu bland annat 100 miljoner euro till återuppbyggnad av ukrainska skolor och förslag om att Ukraina ska omfattas av EU:s fria roamingregler.

Redan under onsdagen åker hon dessutom till Kiev för att diskutera läget med president Volodymyr Zelenskyj, vars hustru Olena fanns på plats i Strasbourg under von der Leyens tal.

Kära Olena! Det har tagit ett enormt mod att stå emot Putins grymhet. Men ni har hittat det. En nation av hjältar har stigit fram, säger von der Leyen – som också hyllar andra kvinnor i sitt tal.
Hon är en legendar. Hon hittade alltid de rätta orden för varje tillfälle i tiden, säger kommissionsbasen om Storbritanniens nyligen avlidna drottning Elizabeth II.
De har visat för alla vad européer kan göra när vi samlas kring en gemensam sak, säger hon i sin tur om de närvarande unga polska hjälparbetarna Magdalena och Agnieszka.

Annons

Annons

Vätgas och handel

Mycket av intresset inför talet handlade om krigets konsekvenser på energipriserna.

EU-kommissionen föreslår som väntat bland annat gemensamma åtgärder för att minska energikonsumtionen i Europa och ett intäktstak för de energiföretag som just nu tjänar extra mycket på grund av det höga gaspriset.

Men von der Leyen lovar också mycket annat, både stort och smått:

* Hon vill skapa en europeisk vätgasbank för att lotsa tre miljarder euro i nya investeringar till vätgasmarknaden.

* EU:s gemensamma brandflygsflotta ska utökas med ytterligare tio plan och tre helikoptrar.

* EU-länderna ska få enklare regler för att hantera sina statsskulder, med mer flexibilitet för huvudstädernas regeringar.

* Nya frihandelsavtal med Chile, Mexiko och Nya Zeeland ska föras fram för ratifikation.

* Samarbetet med de europeiska länder som står utanför EU ska befästas.

Nytt konvent?

Mer kontroversiellt är också att von der Leyen rakt ut talar om ett nytt konvent för att fundera över EU:s grundfördrag.

Vissa kommer att säga att det inte är läge just nu. Men om vi allvarligt vill förbereda oss för morgondagens värld måste vi kunna hantera sådant som betyder mest för invånarna. Och om vi är seriösa med att utöka unionen måste vi vara seriösa när det gäller reformer, säger von der Leyen.

Flera medlemsländer – däribland Sverige – är emellertid uttalat skeptiska till att just nu börja peta i EU-fördragen, eftersom det riskerar att förlama EU-arbetet under flera år.

Det märks också när de svenska EU-parlamentsledamöterna kommenterar talet.

Det vore bättre att fokusera på samhällsproblem än att göra fördragsändringar, säger exempelvis Tomas Tobé (M).
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.