-
+

EU fördömer belarusisk dom mot journalister

Journalisterna Daria Chultsova (till vänster) och Katerina Bachvalova i rätten i Minsk den 9 februari.
Journalisterna Daria Chultsova (till vänster) och Katerina Bachvalova i rätten i Minsk den 9 februari.
BelarusTT-AFP

En belarusisk domstol dömer två journalister till två års fängelse för att ha underblåst protester mot landets diktator Aleksandr Lukasjenko, uppger deras arbetsgivare, den Polenbaserade tv-kanalen Belsat.

Annons

Annons

Rätten motiverar domen med att den 27-åriga Katerina Bachvalova och den 23-årige Daria Chultsova har stått i spetsen för "handlingar som allvarligt stört den allmänna ordningen" då de filmade en demonstration i november.

EU konstaterar att Belarus "skamliga" attacker mot medier fortsätter, och uppmanar landet att genast riva upp domen.

"Vi uppmanar de belarusiska myndigheterna att respektera grundläggande friheter och sluta ge sig på journalister", skriver utrikestalespersonen Peter Stano på Twitter.

Sedan det regisserade valet i Belarus i augusti, som Lukasjenko själv påstår sig ha vunnit, har landets oppositionsledare antingen kastats i fängelse eller tvingats i exil. Hundratusentals belarusier har gått ut på gatorna i protester av aldrig tidigare skådad omfattning.

Tusentals demonstranter har gripits och många av dem har torterats eller misshandlats i fängelse, något som utlöst raseri både i Belarus och i omvärlden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss