EU kan sätta Storbritannien i karantän

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på presskonferensen i helgen när han presenterar nya tuffare restriktioner på grund av att en snabbspridande variant av covid-viruset fått fäste i landet.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på presskonferensen i helgen när han presenterar nya tuffare restriktioner på grund av att en snabbspridande variant av covid-viruset fått fäste i landet.
CoronavirusetTT-AFP-Reuters

En rad länder stoppar flygresor till och från Storbritannien där en mer smittsam virusmutation breder ut sig.

EU-ländernas ambassadörer väntas hålla ett krismöte på måndagsförmiddagen för att diskutera vad som bör göras.

Annons

Annons

Annons

Annons

Människor med resväskor på tågstationen St Pancras i London. Frågan är var de får åka.
Människor med resväskor på tågstationen St Pancras i London. Frågan är var de får åka.
En cyklist kan rulla genom Oxford Circus i London obehindrat. I vanliga fall hade det varit smockat med människor i julhandeln.
En cyklist kan rulla genom Oxford Circus i London obehindrat. I vanliga fall hade det varit smockat med människor i julhandeln.

En lång rad europeiska länder har stoppat flyg- och tågresor till och från Storbritannien med kort varsel. Även Sverige förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien.

Och exempelvis Frankrike stoppar all passagerartrafik, samt alla varutransporter som hanterats av mänskliga händer. Irland stoppar också all flygtrafik från Storbritannien från midnatt och åtminstone två dygn framåt.

Representanter för EU:s 27 medlemsländer höll också ett extrainsatt videomöte på söndagskvällen där man uppges ha utbytt information om vilka åtgärder som skulle vidtas de närmaste timmarna.

Mötet mellan EU-ambassadörerna uppges hållas klockan 11 på måndagsförmiddagen.

Flera danska fall

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC konstaterade under söndagen att en "pågående spridning av denna variant utanför Storbritannien inte kan uteslutas". Världshälsoorganisationen (WHO) har uppmanat alla sina medlemsstater i Europa att utvidga sina åtgärder.

I Danmark har man hittat åtminstone nio fall där människor bär på denna virusvariant, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Minst ett fall har upptäckts i en fallstudie i Nederländerna, samt minst ett i Belgien och ett i Italien. Minst ett fall har upptäckts också i Australien, enligt WHO.

Tidigare i veckan meddelade regeringen i Sydafrika att en variant av coronaviruset börjat spridas även där. Det är oklart om det är en samma variant som i Storbritannien eller en annan, men Tyskland har valt att stoppa flygresor även dit.

EES-landet Norge har också infört tillfälliga karantänsregler för människor som reser dit från Storbritannien. Israel har stoppat flygen till både Storbritannien och Danmark.

Även Turkiet stoppar flygresor från Storbritannien, Danmark och Sydafrika – samt från Nederländerna.

Ännu finns inga bekräftade fall av den nya mutationen i Sverige.

Annons

Annons

"Dödligt allvar"

Den nya varianten av viruset uppges sprida sig 70 procent snabbare än andra varianter. Läget är utom de brittiska myndigheternas kontroll, enligt hälsominister Matt Hancock, som beskriver det som "dödligt allvar".

Det kommer att bli väldigt svårt att få det under kontroll innan vaccinet har rullats ut. Det är situationen vi står inför de kommande månaderna, säger Hancock till Sky News.

Premiärminister Boris Johnsons regering hade lovat att ge befolkningen lite respit över julen, med några dagars "julbubbla" då färre regler skulle gälla. Det ställs in nästan helt och hållet och stränga smittskyddsåtgärder blir i stället ännu strängare.

Den trestegsskala som införts för att gradera smittskyddsåtgärderna har fått ett nytt fjärde steg med strikta regler som gäller i London och delar av sydöstra England. Människor där förväntas hålla sig i sina egna hushåll i möjligaste mån och inte träffa andra människor. Alla bör bete sig som om de hade viruset, enligt hälsoministern.

I vissa mindre drabbade delar av landet kommer det att tillåtas en liten "bubbla" på juldagen. Endast i Nordirland kommer det att lättas på reglerna hela julhelgen som tidigare tänkt.

Innan denna helg är över ska omkring en halv miljon britter ha blivit vaccinerade, enligt myndigheternas målsättning.

Mutation vanligt

Virusmutationen som sprids i Storbritannien upptäcktes för första gången i september. Det finns inga tecken på att den orsakar mer allvarliga sjukdomsfall än andra varianter och det är normalt att virus muterar i en mängd olika varianter med tiden.

Brittiska myndigheter finner dock att varianten sprids mycket snabbare för närvarande och WHO ser också preliminära tecken på det. Den kan eventuellt också vara svårare att upptäcka i tester.

De vaccin som finns tycks oavsett fungera lika bra mot mutationen som mot de tidigare varianterna, enligt de rön som finns hittills.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons