A-
A+

EU-pengar till bröstcancerstudie

Studien får 67 miljoner kronor från EU:s ramprogram Horisont Europa. Arkivbild.
Studien får 67 miljoner kronor från EU:s ramprogram Horisont Europa. Arkivbild.
VårdTT

Annons

Annons

Elva europeiska länder deltar i en studie som undersöker behandling av bröstcancer bland äldre kvinnor. Nu får studien 67 miljoner kronor från EU:s ramprogram Horisont Europa, skriver Universitetssjukhuset Örebro i ett pressmeddelande.

”Det känns otroligt att vi har fått ta emot ett så stort anslag och extra roligt är det att forskningen riktar sig mot patientgruppen kvinnor över 70 år”, säger forskaren Antonios Valachis på Universitetssjukhuset Örebro i pressmeddelandet.

Från Sverige deltar Universitetssjukhuset Örebro och Akademiska sjukhuset i Region Uppsala i studien, som ska undersöka om en lägre dos av den målsökande behandlingen CDK 4/6-hämmare fungerar på äldre patienter med spridd hormonkänslig bröstcancer. Förhoppningen är att studien ska visa att en lägre dos fungerar minst lika bra som fulldos med färre biverkningar för äldre och sköra patienter.

"Det kommer i sådant fall att ändra klinisk praxis och vi kommer att kunna förbättra möjligheten att behandla våra äldre, sköra patienter", säger Antonios Valachis.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.