-
+

EU: Släpp Navalnyj omedelbart

Ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i ett framträdande via videolänk i EU-parlamentet 2018. Arkivbild.
Ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i ett framträdande via videolänk i EU-parlamentet 2018. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Släpp oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj omedelbart, upprepar EU:s stats- och regeringschefer efter sitt toppmöte i Bryssel.

EU-parlamentet kräver samtidigt sanktioner och stopp för Nord Stream 2.

Annons

Annons

Vi fördömer gripandet av honom. Herr Navalnyjs rättigheter måste fullständigt och ovillkorligt respekteras, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel efter torsdagskvällens webbtoppmöte med medlemsländernas stats- och regeringschefer.

På annat håll i Bryssel var samtidigt EU-parlamentets ledamöter ännu tuffare i sin kritik – om än bara i en ickebindande resolution.

Parlamentet vill att EU-länderna omedelbart ska avbryta allt arbete med gasledningen Nord Stream 2 och införa nya sanktioner mot personer nära knutna till Rysslands president Vladimir Putin, inklusive stora företagsledare och "propagandister".

"Förtrycket av oliktänkande i Ryssland har pågått under alltför lång tid", säger svenska ledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande.

Resolutionen antogs med stor majoritet, 580 röster mot 50, men är i praktiken bara ett viljeuttryck, då det är EU:s ministerråd som beslutar om sanktioner. Flera länder trycker dock på om nya åtgärder mot Ryssland inför medlemsländernas utrikesministermöte i Bryssel på måndag.

Antikorruptionsaktivisten och oppositionspolitikern Navalnyj greps i söndags efter att ha återvänt hem till Moskva för första gången sedan han utsattes för ett förgiftningsförsök i augusti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss