EU: Sluta provborra, Erdogan

Franska stridsflygplan stationerade på Kreta.
Franska stridsflygplan stationerade på Kreta.
TurkietTT-AFP

EU uppmanar Turkiet att omedelbart upphöra med sina provborrningar i jakten på gasfyndigheter i östra Medelhavet.

Annons

Annons

Det europeiska kravet kommer efter det att regeringen i Ankara i helgen sagt sig planera att utvidga sökandet efter gas till ett område sydväst om Cypern i veckan, något som EU:s utrikeschef Josep Borrell anser skjuter försöken att nå en dialoglösning i sank.

"Jag uppmanar turkiska myndigheter att sluta upp med det här omgående, och fullt ut och i god anda medverka i breda samtal med Europeiska unionen", skriver han i ett uttalande.

Natolandet Turkiet har med sina provborrningar hamnat på kollisionskurs med allianspartnern tillika ärkefienden Grekland. EU-kommissionen har slutit upp bakom Aten, då de turkiska aktiviteterna skett inom Greklands exklusiva ekonomiska zon, och Frankrike har skickat stridsflyg och örlogsfartyg till regionen.

Turkiet, å sin sida, anser sig ha rätt att borra efter olja och gas i området, och landets flotta uppmanade så sent som i lördags andra länder att hålla sig borta.

Vi kommer inte att vika oss för sanktioner och hot, säger den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, samtidigt som han försäkrar att landet är öppet för dialog.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons