A-
A+

EU-topp lovar fullt stöd till Ukraina

EU:s utrikeschef Josep Borrell möter ukrainska soldater under sitt besök i Ukraina på onsdagen.
EU:s utrikeschef Josep Borrell möter ukrainska soldater under sitt besök i Ukraina på onsdagen.
UkrainaTT-AFP

EU:s utrikeschef Josep Borrell lovar under ett besök i Ukraina att landet har unionens fulla stöd.

Annons

Annons

Vi är här först och främst för att åter igen bekräfta EU:s fulla stöd till Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet, sade Borrell på en pressträff på onsdagen tillsammans med sin värd, den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba.

Innan dess hade Borrell besökt ukrainska soldater invid det östliga ukrainska länet Luhansk som numera i praktiken fungerar som en utbrytarrepublik, nära kopplad till Moskva.

Ryssland har under de senaste månaderna placerat ett stort antal soldater vid den ukrainska gränsen och Borrells besök är helt kopplat till det ryska hotet.

"Högt pris"

Spänningen är hög mellan Ryssland och USA, liksom mellan Ryssland och EU. Både EU och USA har hotat med hårda sanktioner om Moskva genomför en storskalig invasion av Ukraina.

Borrell konstaterade att "all militär aggression mot Ukraina kommer att få svåra och obehagliga ("messy") konsekvenser till ett högt pris".

Och vi samordnar oss med USA, med Nato och med andra likasinnade för att arbeta för en nedtrappning, fortsatte han.

Annons

Annons

Flera möten

Dmytro Kuleba slog å sin sida fast att Ukraina och EU har samma mål, att verka för "nedtrappning av situationen genom diplomati så att Moskva kan dämpa spänningarna och släppa sina aggressiva avsikter”.

I mitten av januari ska representanter från USA och Ryssland mötas i schweiziska Genève. Det ska följas av möten mellan Ryssland och försvarsalliansen Nato och därefter Ryssland och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

På fredag ska utrikesministrarna i Nato hålla ett extra möte om situationen i Ukraina.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.