A-
A+

EU tror på starkare återhämtning i ekonomin

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni presenterar årets vinterprognos i Bryssel.
EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni presenterar årets vinterprognos i Bryssel.
EkonomiTT:s korrespondent

EU-kommissionen skruvar upp sina prognoser och tror på en starkare återhämtning av ekonomin.

Redan i höst kommer vaccinering och lättnader i restriktionerna att ge uppgångar i ekonomin.

Annons

Annons

Plus 3,7 procent i år och 3,9 procent nästa år. Det är vad som förutspås i den vinterprognos som nu presenteras i Bryssel.

I korthet: nedgången 2020 blev mindre (än vad vi trodde), tillväxten 2021 blir lägre men 2022 blir starkare, säger EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på en presskonferens i Bryssel.

Resultatet: Redan under andra kvartalet nästa år räknar man nu med att vara tillbaka på samma BNP-nivåer i EU som före pandemin.

BNP väntas öka i alla medlemsländer under 2021 och 2022. Och det är – naturligtvis – det berömda ljuset i den berömda tunneln, säger Gentiloni.

Bäst i Frankrike

Gissningarna bygger bland annat på att de nya nedstängningar som flera länder tvingats till under den senaste tiden varit mer riktade och därmed inte lika ekonomiskt drabbande som förut. I kombination med de vaccineringar som nu kommit igång är hoppet gott om en snabb bättring.

För Sverige tror EU-kommissionen på en uppgång på 2,7 procent under 2021 följt av 4,0 procent nästa år. Det är aningen sämre än övriga nordiska länder i år, men betydligt bättre under 2022.

Den största tillväxten i år väntas i Frankrike (5,6 procent), Spanien (5,5) och Kroatien (5,3) – några av de länder som tappade mest ekonomisk fart under fjolåret.

Annons

Annons

Brexit ger minus

I prognosen har kommissionen också räknat fram att det handelsavtal som till sist nåddes med Storbritannien inför årsskiftet ger betydligt bättre siffror, jämfört med den "hårda" brexit som fortfarande riskerades i höstas. Ändå räknar kommissionen med att brexit innebär ett BNP-tapp fram till 2022 på 0,5 procent för EU som helhet, och 2,25 procent för Storbritannien.

"Även om frihandelsavtalet förbättrar situationen . . . är det inte ens nära att matcha fördelarna för handelsrelationerna som ges av ett EU-medlemskap", skriver kommissionen i sin vinterprognos.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss