EU välkomnar vänskapliga USA-band

EU:s utrikeschef Josep Borrell gläds åt maktskiftet i USA. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell gläds åt maktskiftet i USA. Arkivbild.
USATT-AFP-Reuters

EU:s utrikeschef välkomnar maktskiftet i USA och möjligheten att arbeta med en amerikansk president som "inte ser oss som en motståndare".

FN:s generalsekreterare gratulerar det amerikanska folket till en lyckad demonstration av hur demokrati fungerar.

Annons

Annons

Borrell skriver i ett blogginlägg att det är diplomatisk kutym att inte gå omkring och uttrycka politiska preferenser, men det framgår att han gläds av amerikanernas val av ny president.

"Det är ingen hemlighet att de senaste fyra åren har varit komplicerade", skriver Borrell, spanjoren som leder EU:s utrikespolitiska arbete.

"De har präglats av ett flertal politiska motsättningar. Och vi såg också hur principer som vi betraktat som fundament i det transatlantiska samarbetet kommit att erodera, och ibland till och med tömts på mening."

"Har en lång historik"

Borrell gillar Joe Bidens utfästelser om att upprätthålla demokratiska institutioner och internationella samarbeten.

"Vi har en lång historik av att arbeta tillsammans utifrån delade värderingar", skriver han.

"Så vi välkomnar chansen att på nytt arbeta med en amerikansk president som inte ser oss som en 'fiende' eller anser att EU har skapats för att dra nytta av USA."

FN:s generalsekreterare António Guterres gratulerar det amerikanska folket till ett väl genomfört val, meddelar hans talesperson Stephane Dujarric.

"Han gratulerar den tillträdande presidenten och den tillträdande vice presidenten och understryker att samarbetet mellan USA och FN är en grundläggande pelare i det internationella samarbete som krävs för att bemöta de dramatiska utmaningar som världen står inför."

Annons

Annons

Tveksamt i Polen

De positiva tonerna tycks dock ha mindre resonans i unionens östra delar. Polens president Andrzej Duda trevar på Twitter och gratulerar Joe Biden till en "framgångsrik presidentkampanj" med väl vägda ord. I ett tal på måndagen om Polens och USA:s militära samarbete nämnde Duda inte Biden alls, utan refererade endast till ett "väldigt upphettat läge" i USA. För fyra år sedan var den polske presidenten snabb att gratulera Donald Trump till segern, varpå deras regeringar knöt allt närmare band.

I Tyskland är kontrasterna också stora. Vid Trumps valseger 2016 var förbundskansler Angela Merkel tydlig med att det tysk-amerikanska samarbetet bygger på ett antal grundläggande principer. Nu gratulerar och hyllar hon Joe Biden, samt lovar att Tyskland ska stå USA bi i internationella frågor framöver.

På annat håll, i Brasilien, väljer president Jair Bolsonaro att vänta med sina gratulationer.

Han kommer såklart, vid rätt tidpunkt, att skicka Brasiliens gratulationer till vem som än väljs, säger en talesperson, med hänvisning till Donald Trumps ännu obelagda påståenden om att det förekommit valfusk.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons