A-
A+

EU vill ha fler barn i förskola

Två barn på väg till skola och förskola. Arkivbild.
Två barn på väg till skola och förskola. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Minst vartannat småbarn i förskola år 2030, värdiga förhållanden på långvården och fler män i vårdsektorn.

Det vill EU-kommissionen se i en ny omsorgsstrategi.

Annons

Annons

Onsdagens plan innehåller förslag om uppdaterade målsättningar och rekommendationer som är tänkta som förbättringar för både den som behöver omsorg och den som ger den.

"De demografiska förändringarna gör att européerna lever längre liv, men det leder också till ökade krav på tillgänglig och kvalitativ långtida omsorg till ett rimligt pris. Och i andra ändan av livscykeln behöver föräldrar kunna delta fullt ut i arbetsmarknaden och kunna garantera lämplig omsorg till sin barn som behöver den för att utveckla sitt lärande, språk, fysik och kompetenser", säger EU:s demokrati- och demografikommissionär Dubravka Suica i ett pressmeddelande.

Fler i förskola

Därför rekommenderas bland annat att medlemsländerna sätter som mål att ha 50 procent av alla barn under tre år i förskola eller motsvarande till år 2030. För barnen som är lite äldre, men som ännu inte börjat obligatorisk skolgång, ska målsiffran vara 96 procent.

Kommissionen vill också att medlemsländerna ser till att barnomsorgen finns tillgänglig även i landsbygd och problemområden och att antalet timmar som barnen får vara på förskolan gör det möjligt för föräldrarna att "engagera sig meningsfullt" i arbetslivet.

Annons

Annons

"Värdig" vård

För omsorgen om äldre vill kommissionen se nationella handlingsplaner och garantier om "värdiga levnadsförhållanden". Dessutom rekommenderas åtgärder för att få in fler män i sektorn och förbättra arbetsvillkor och löner – gärna genom kollektivavtal.

"Folk i behov av långtidsomsorg måste garanteras tillgång till service av god kvalitet till ett rimligt pris så att de kan leva ett värdigt liv", säger arbetsmarknadskommissionären Nicolas Schmit i pressmeddelandet.

Strategin ska nu diskuteras av EU:s medlemsländer i sedvanlig ordning. Om och när den kan spikas ska den följas av planer från länderna om hur de tänker genomföra rekommendationerna och en kommissionsrapport inom fem år om hur det har gått.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.