Europaspel kan dämpa fallet för storklubbarna

Malmö FF-anfallaren Isaac Kiese Thelin jagar bollen när laget i februari mötte Wolfsburg i 16-delsfinalen av Europa League. Nu kvalar MFF återigen till turneringen och en plats i gruppspel skulle kunna rädda en blödande ekonomi. Arkivbild.
Malmö FF-anfallaren Isaac Kiese Thelin jagar bollen när laget i februari mötte Wolfsburg i 16-delsfinalen av Europa League. Nu kvalar MFF återigen till turneringen och en plats i gruppspel skulle kunna rädda en blödande ekonomi. Arkivbild.
FotbollTT

De allsvenska klubbarna går mot stora förluster under rådande pandemisäsong.

För Malmö FF, Hammarby, Djurgården och IFK Göteborg kan ett miljonregn från Europa League dämpa fallet.

Europaspel kan rätta till det som vi är inne i nu. Utan tvekan, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Annons

Annons

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.
Bosse Andersson, sportchef i Djurgården. Arkivbild.
Bosse Andersson, sportchef i Djurgården. Arkivbild.

Med tomma läktare blöder de fotbollsallsvenska klubbarna ekonomiskt. Först i början av oktober kan det bli aktuellt med publik på matcherna och exempelvis Malmö FF håller kvar vid sin prognos att det kan bli ett intäktsbortfall på 100 miljoner kronor och 50 miljoner kronor i ett minusresultat för säsongen 2020.

Det är fortfarande realistiskt, men det kan bli både mer och mindre beroende på vissa faktorer, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd.

Drog in 100 miljoner

En faktor som kan bättra på det ekonomiska resultatet är spel i Europa League (EL). En gruppspelsplats i Europafotbollens näst största turnering skulle ge runt 38 miljoner kronor. När MFF i vintras blev utslaget i 16-delsfinal i Europa League drog klubben in över 100 miljoner kronor i ersättningar från Europeiska fotbollsförbundet, Uefa

Gruppspel i Europa är bra varje år. Men absolut – det är klart att intäkterna från ett Europaspel kan rätta till det som vi är inne i nu, säger Carlnén.

MFF och Hammarby tar på torsdagen emot polska MKS Cracovia respektive ungerska Puskás Akadémia på hemmaplan i den första EL-kvalomgången. Cupmästaren IFK Göteborg och Djurgården går in i den andra omgången, som lottas kommande måndag. För Djurgården är det en andra chans efter det misslyckade Champions League-kvalet.

Vi ska ta revansch och ta del av de erfarenheter vi fick i Ungern (0–2 borta mot Ferencváros). Vi ska gå vidare. Vi hoppas vi ha tur med lottningen. Vi har inte så bra rankning och vi måste upp där och då måste man skrälla mot ett lag som är bättre, säger sportchefen Bosse Andersson.

Annons

Annons

Avgörs i enkelmöten

Han framhåller att det finns två aspekter som kan dämpa den ekonomiska förlusten under coronakrisen.

Rent ekonomiskt finns det två saker att göra: Sälja fotbollsspelare och få in spelare i truppen för att nå sportslig framgång, sedan gäller det att lyckas i Europa. Då måste vi skrälla, och kan vi skrälla så är det positivt och varje avancemang är ett stort ekonomiskt steg för oss, säger Andersson.

Denna säsong är dock Europakvalet mer ovisst än tidigare. På grund av pandemin avgörs kvalet i enkelmöten och lotten avgör vilket lag som får spela hemma. Dessutom kan ett lag inte i lika stor utsträckning dra nytta av att vara seedat i lottningen eftersom även ländernas olika reserestriktioner styr vilka man kan lottas mot.

Tittar man på tidigare års lottning har den varit betydligt enklare i åtminstone den här första omgången. Det är ett bra lag som vi möter på torsdag, men samtidigt är det en match som vi ska vinna. Sedan vet vi ju att när det är en enskild match finns det mycket som påverkar, säger Niclas Carlnén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons