A-
A+

Europeisk toppträff på Island

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir vid Nordiska rådets möte i Helsingfors i förra veckan. Arkivfoto.
Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir vid Nordiska rådets möte i Helsingfors i förra veckan. Arkivfoto.
EuroparådetTT:s korrespondent

Är det ER, EPC eller CoE? Europas ledare får lära sig att hålla koll på förkortningarna när toppmötena duggar tätt efter nyår.

Annons

Annons

I början av oktober möttes ledarna från 44 europeiska länder i Prag inom ramen för det nystartade samarbetet EPC – Europeiska politiska gemenskapen.

Det gav tydligen blodad tand åt det betydligt äldre Europarådet (Council of Europe på engelska, förkortat CoE) som nu bjuder in till sitt första toppmöte på 18 år, i Reykjavik den 16-17 maj 2023.

Välkomnar gör Island, som på onsdag tar över som organisationens ordförandeland i ett halvår.

"Avgörande roll"

"Island är övertygat om att Europarådet – kontinentens äldsta och ledande alleuropeiska organisation – har en avgörande roll att spela som regionens väktare av mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Tillsammans måste vi fortsätta se till att Europarådet är redo att hantera nuvarande och framtida utmaningar", säger landets statsminister Katrín Jakobsdóttir i ett pressmeddelande.

Europarådet har sitt säte i Strasbourg och är mest känt för sin domstol, Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Organisationen missuppfattas ofta som en del av EU-systemet, men är helt fristående och grundades redan 1949.

Annons

Annons

Många möten

Mötet i Reykjavik gör att våren blir späckad av olika europeiska toppmöten.

EPC-ledarna ska följa upp sitt möte i Prag med att träffas i Chisinau i Moldavien, vid ett ännu inte fastslaget datum under våren. Dessutom kommer EU:s stats- och regeringschefer i vanlig ordning att samlas till minst två toppmöten i Bryssel i mars respektive juni i det som formellt kallas ER, Europeiska rådet.

Därtill kommer även ett toppmöte i Litauen i juni för medlemsländerna i Nato.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.