A-
A+

Eurovision-arrangören: Israel får tävla i Malmö

Noa Kirel, som framförde Israels bidrag i Liverpool förra året. Arkivbild.
Noa Kirel, som framförde Israels bidrag i Liverpool förra året. Arkivbild.
Eurovision Song ContestTT

Det blir inte aktuellt att utesluta Israel från att tävla i årets Eurovision Song Contest i Malmö. Det slår arrangören EBU fast.

Medlemmarna i den europeiska radio- och tv-unionen EBU som arrangerar Eurovision, bedömer att det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller alla krav för att få delta i tävlingen.

"Eurovision Song Contest är en tävling mellan public service-organisationer från hela Europa och Mellanöstern som är medlemmar i European Broadcasting Union (EBU). Det är en tävling för programföretag – inte regeringar – och det israeliska tv-bolaget har deltagit i 50 år", säger EBU i ett uttalande.

EBU säger sig också vilja värna om tävlingens status som "ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik".

Arrangören säger också att beslutet är i linje med hur de internationella idrottsförbunden fortfarande välkomnar israeliska idrottare till stora tävlingar.

Både i Sverige och utomlands har röster höjts för att porta Israel från Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren.

2022 kastades Ryssland ut ur tävlingen på grund av invasionen av Ukraina, ett beslut som Sverige och de övriga nordiska länderna då stödde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.