-
+

Eurozonens industri bromsade oväntat mycket

Motvind för eurozonens industri i covid-19-pandemin. Arkivbild.
Motvind för eurozonens industri i covid-19-pandemin. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Industriproduktionen i eurozonen sjönk oväntat mycket i december. Detta bekräftar den ekonomiska motvind euroländerna har i covid-19-pandemins spår.

Annons

Annons

Nedgången för eurozonens industriproduktion i december var 1,6 procent jämfört med november och 0,8 procent i årstakt, enligt statistikbyrån Eurostat.

Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång på 1 procent jämfört med november och 0,3 procent i årstakt, enligt en Reutersenkät.

Nedgången för produktionen av kapitalvaror sjönk 3,1 procent mot november.

I en första beräkning har Eurostat uppskattat eurozonens BNP-minskning till 0,7 procent i fjärde kvartalet och 5,1 procent för helåret 2020. De flesta bedömare räknar med en fortsatt BNP-minskning i första kvartalet i år till följd av omfattande nedstängningar i flera stora euroländer.

Eurozonens överskott i handeln med omvärlden steg till 29,2 miljarder euro i december, visar en separat rapport från Eurostat. Det kan jämföras med 22,6 miljarder i december 2019.

Under hela 2020 uppgick därmed eurozonens handelsöverskott till 234,5 miljarder euro, upp från 221 miljarder ett år tidigare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss