-
+

Eurozonens tjänstesektor tar stryk i nedstängningarna

-
EkonomiTT-Reuters

Den ekonomiska aktiviteten i eurozonen har bromsat in i februari till följd av nedstängningar för att hejda spridningen av covid-19, enligt ett inköpschefsindex från IHS Markit.

Det är återigen tjänstesektorn som tar stryk, medan industrin tuffar på i allt högre takt.

Annons

Annons

IHS Markits inköpschefsindex för hela ekonomin i februari steg marginellt till 48,1, från 47,8 i januari. Det är under indexnivån 50, som utgör skiljelinjen mellan tillväxt och minskad aktivitet.

Analytiker hade i snitt räknat med att index skulle hamna på 48,0 i februari, enligt en Reutersenkät.

Detta ökar sannolikheten att eurozonens BNP faller igen under första kvartalet, säger IHS Markits chefsekonom Chris Williamson.

Eurozonen befinner sig i en andra recession i pandemin, vilket tekniskt definieras som två kvartal i rad med krympande BNP.

Eurozonens inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 44,7 i februari, från 45,4 i januari. Analytiker hade räknat med en ökning till 45,9.

Samtidigt lyfte tillverkningsindustrins inköpschefsindex till 57,7, upp från 54,8 i januari. Där hade analytiker räknat med en marginell nedgång för index till 54,3.

Delindex för orderingången steg också kraftigt, och för första gången på nästan två år nettoanställer fabriker i eurozonen personal. Sysselsättningsindex för februari steg till 50,9, upp från 49,4 i januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss