A-
A+

Evans går från skurkroller till "god polis"

Luke Evans spelar huvudrollen i 'Morden vid kustvägen' som snart får premiär i SVT.
Luke Evans spelar huvudrollen i "Morden vid kustvägen" som snart får premiär i SVT.
TvTT

Han har spelat Dracula. Han var skurken i ”Skönheten och odjuret”. Inte minst därför ville Luke Evans spela "the good guy" – som polis i miniserien ”Morden vid kustvägen” som snart får premiär i SVT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Luke Evans har tidigare spelat många skurkroller. I 'Morden vid kustvägen' fick han äntligen spela en 'god' roll.
Luke Evans har tidigare spelat många skurkroller. I "Morden vid kustvägen" fick han äntligen spela en "god" roll.

I den verklighetsbaserade serien gör han rollen som Steve Wilkins, den envetne polis vars ihärdighet bidrog till att sätta dit John Cooper, den värsta seriemördare som har härjat i Wales.

Dessutom fick jag ju möjlighet att för första gången på åratal använda min egen dialekt, säger Evans – född och uppvuxen i södra Wales.

Seriens tre avsnitt berättar om hur Wilkins intresse fångades av olösta mord och sexuella överfall på några ungdomar, som låg långt tillbaka i tiden. Spåren pekade mot John Cooper, en man som sedan många år tillbaka satt i fängelse, dömd för rån och inbrott.

Nu närmade sig den dag då Cooper kunde bli frigiven. Fanns det möjlighet att med hjälp av ny teknik, inte minst dna-spårning, kunna binda Cooper till morden och till överfallen?

"Chockerande story"

Det här är en chockerande story på så många sätt, säger Evans när TT deltar i ett Zoom-möte med honom.
Det är den värsta seriemördare som funnits i Wales. Och det var så många vändningar och oväntade händelseutvecklingar, poliserna jobbade mot klockan, det fanns risk att fallet skulle bli kallt igen, deras budget var begränsad och blev allt mindre. Wilkins var den som höll humöret uppe, och som såg till att teamet aldrig förlorade hoppet.

Annons

Annons

"En riktigt god person"

Evans kallar Wilkins för ”en riktigt god person”, och säger att det kändes extra bra att spela honom efter alla de bad guys han gjort i tv och på film.

När man träffar honom förstår man vilken fantastisk ledare han har varit. Han är en glad, god och entusiasmerande person. Det var en otrolig hjälp för mig att kunna tala med honom, han var väldigt generös med sin tid. Han fick oss att förstå hur det går till att förhöra en person, han fick oss att inse hur det kändes det ögonblick då han kände att ”vi har honom”.
Men det är inte bara en berättelse om hur en brottsling åkte dit. Det handlar också lika mycket om poliserna, om hur mycket de offrar, om hur deras familjeliv kommer i kläm, om hur de utsätter både sig själva och familjerna för fara.

"Morden vid kustvägen" får premiär på SVT 1 maj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr