A-
A+

Evergrande väntas ställa in betalningar

Evergrande, Kinas näst största fastighetsutvecklare, har akuta likviditetsproblem. Arkivbild
Evergrande, Kinas näst största fastighetsutvecklare, har akuta likviditetsproblem. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Marknaden räknar med att det kinesiska fastighetsimperiet Evergrande, som bland annat äger elbilsutvecklaren Nevs, är på väg att ställa in betalningar.

En rekonstruktion väntas ta flera år och kan få stora spridningseffekter, varnar bedömare.

Annons

Annons

Det krisdrabbade kinesiska fastighetsimperiet Evergrande Group brottas med alltmer akuta likviditetsproblem. Koncernens största bolag, Hengda Real Estate Group, har begärt ett omedelbart stopp för handeln med bolagets obligationer.

Ansökan kommer sedan det kinesiska ratinginstitutet CCXI sänkt kreditbetyget och följer på en serie kortare avbrott i handeln som börserna i Shanghai och Shenzhen infört i veckan till följd av turbulenta kursrörelser.

Marknaden säker

Enligt marknadsaktörer kan ansökan vara ett steg på vägen mot inställda betalningar och någon form av rekonstruktion av Evergrandes skuldberg, på sammanlagt över 300 miljarder dollar (motsvarande cirka 2 600 miljarder kronor).

Handeln med obligationerna väntas sätta igång igen på fredag, men då kommer transaktionerna att omgärdas av restriktioner.

Många bolag justerar sin transaktionsmekanism för sina obligationer inför inställda betalningar, förklarar en obligationshandlare som vill vara anonym till Reuters.

Enligt James Shi, analytiker med fokus på skräpobligationer på bolaget Reorg, är inställda betalningar från Evergrandes sida redan inräknat i de nedtryckta priserna på bolagets obligationer.

Marknaden är rätt säker på att Evergrande kommer att ställa in betalningarna, säger Shi.

Annons

Annons

Kursras på 82 procent

Det väntas inte bli en fullständig kollaps, men även en så kallad rekonstruktion av Evergrande, Kinas näst största fastighetsutvecklare, antas ta flera år. Men bedömare varnar för stora spridningseffekter i det kinesiska finanssystemet även om det slutar med en rekonstruktion.

Förutom långivare drabbas leverantörer, som inte fått betalt för sina skulder. En av dem är Wu Lei, vars byggfirma har accepterat Evergrande-obligationer i stället för kontanter som betalning för sina tjänster under två års tid.

Han har sin tur fått uppskov med betalningar för råvaror, som han inte kan betala.

Nu stämmer mina leverantörer mig, domstolar har frusit mina tillgångar och jag har sålt min bil. Och jag har fortfarande anställda som jag måste betala löner till, säger Wu Lei.

Ratinginstitutet S&P sänkte tidigare i veckan Evergrandes kreditbetyg till CCC, med negativa utsikter. Nivån är den lägsta inför inställda betalningar. Tidigare har även Fitch sänkt betyget till bottennivåerna i betygsskalan.

Evergrandes Hongkong-noterade aktie har med nya kursfall på torsdagen sedan årsskiftet rasat med 82 procent. Slutkursen blev 2:63 Hongkong-dollar, vilket kan jämföras med fjolårets toppnivåer på nära 28 Hongkong-dollar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.