A-
A+

Evin Ahmad om "Snabba cash": Tänkte "åh nej"

Evin Ahmad spelar en pressad start-up-entreprenör som kämpar hårt för att lyckas. 'Vi jobbade verkligen på att göra det här kvinnoporträttet intressant, att hon skulle vara ett subjekt och inte ett objekt', säger hon om sin roll i nya tv-serien 'Snabba cash'.
Evin Ahmad spelar en pressad start-up-entreprenör som kämpar hårt för att lyckas. "Vi jobbade verkligen på att göra det här kvinnoporträttet intressant, att hon skulle vara ett subjekt och inte ett objekt", säger hon om sin roll i nya tv-serien "Snabba cash".
TvTT

Mera cash. Ännu snabbare. Tio år efter filmerna kommer en ny Netflix-serie som bygger på Jens Lapidus universum. En inspiration till det nya gangstertunga dramat är tv-serien "Succession".

Annons

Annons

'Jag gillade verkligen den första 'Snabba cash'-filmen, trots att jag som alternativ-kille var skeptisk först. Det finns saker där som vi har plockat med oss även om vi ville förnya oss också', säger regissören Jesper Ganslandt. Arkivbild.
"Jag gillade verkligen den första 'Snabba cash'-filmen, trots att jag som alternativ-kille var skeptisk först. Det finns saker där som vi har plockat med oss även om vi ville förnya oss också", säger regissören Jesper Ganslandt. Arkivbild.
Evin Ahmad tyckte mycket om filmen 'Snabba cash' som kom 2010. 'Skådespeleriet var otroligt bra. För mig var det stort att höra andra språk i en svensk film. Det fanns inte så mycket att identifiera sig med, de där gangstrarna var det närmaste representation man kunde komma.'
Evin Ahmad tyckte mycket om filmen "Snabba cash" som kom 2010. "Skådespeleriet var otroligt bra. För mig var det stort att höra andra språk i en svensk film. Det fanns inte så mycket att identifiera sig med, de där gangstrarna var det närmaste representation man kunde komma."
Leya (Evin Ahmad) firar framgångarna inom start-up-världen i 'Snabba cash'. Pressbild.
Leya (Evin Ahmad) firar framgångarna inom start-up-världen i "Snabba cash". Pressbild.

Även om premissen är helt ny är själva grundbygget bekant. Gängkriminella i en utsatt förort å ena sidan. En ny överklass med sina egna normer och hårda tag å den andra. Och så en person som rör sig i båda världarna – och försöker lyckas som tech-entreprenör.

I tv-serien "Snabba cash" är det Leya, spelad av Evin Ahmad ("Vår tid är nu", "Störst av allt"), som har tagit över den klassiska "JW-rollen" från böckerna och de tre filmerna i originalserien.

Hon gör en enorm klassresa över de sex avsnitten. Det tycker jag har varit intressant att gestalta. Det som är nytt med serien är ju att hon är kvinna men det har varit viktigt för oss att det i sig inte har fått vara "en progressiv nytänk-idé", utan att verkligen låta henne få vara en hel människa, säger Evin Ahmad.

Behöver mer cash

I början av "Snabba cash" har Leya befunnit sig i Stockholms start-up-värld under en tid. Hon har ett hett bolag och festar kring Stureplan – men hon behöver mer kapital. Leya är också ensamstående mamma till en femårig son, jobbar extra på en restaurang och hennes före detta svåger styr knarkförsäljningen i den socioekonomiskt utsatta förort som hon bor i.

Det autentiska känns viktigt som motivation, det ska kännas här och nu. Annars hade det inte funnits någon anledning att göra något nytt under "Snabba cash"-baneret för min del, säger regissören Jesper Ganslandt.

Han har tidigare gjort filmer som uppväxtskildringen "Farväl Falkenberg" och den kolsvarta "Apan", liksom journalistdramat "438 dagar" och blir nu en del av "Snabba cash"-traditionen att låta indie-regissörer göra publika genretitlar (efter Daniel Espinosa, Babak Najafi och Jens Jonsson).

Jag blev faktiskt tillfrågad att göra "Snabba cash 3" men då kunde jag inte. Men nu var det perfekt tajming för mig. Jag var sugen på att ta mig an någonting som har en historik och göra något nytt av det. Att göra varma, mänskliga porträtt av de här karaktärerna som lever under hög press och i desperation ganska ofta.

Evin Ahmad bryter in, från sitt Zoom-fönster, och säger med emfas:

Jag tror att det var skitviktigt att det var just du Jesper som skulle regissera. När jag hörde om "Snabba cash" så tänkte jag först "åh nej". För vad fel det hade kunnat bli om man hade tagit en regissör som bara vill uppnå "coola snubbar som går runt med dragna vapen i slow motion med skitfet musik", säger hon och fortsätter:
Jag såg "Farväl Falkenberg" och tänkte "aha, det är den här regissören som ska göra den". Då blev jag helt lugn och tänkte bara det här kommer inte att bli en keff serie.

Annons

Annons

Helikopter-perspektiv

Jesper Ganslandt lyser upp i sitt zoom-fönster, tackar för berömmet och lägger till:

För att få till det har vi jobbat rent visuellt med kameran men framför allt handlar det om castingen och att blanda skådespelare med andra som kanske gör sin första grej. Det skapar en intressant dynamik och autenticitet, att man vågar släppa fram det.

Tv-serien "Snabba cash" rör sig från ett gatuperspektiv – med unga gangsters som flashar vapen och langar knark – till ett bokstavligt helikopter-perspektiv när de otroligt rika ska förflytta sig över stadens takåsar.

Start-up-världen är superintressant och minst lika tuff som den undre världen, om inte tuffare och vidrigare. Men den är svår att gestalta, vi pratade om "Succession", de typerna där. Och jag tycker att vi fick till den där stressen, säger Evin Ahmad.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!