A-
A+

Ewert Ljusberg är död

Ewert Ljusberg vid en konsert 1984. Arkivbild.
Ewert Ljusberg vid en konsert 1984. Arkivbild.
NöjeTT

Artisten Ewert Ljusberg har avlidit, skriver festivalen Storsjöyran i ett pressmeddelande. Ljusberg var vissångare, humorist och den fiktiva republiken Jämtlands sittande president.

Annons

Annons

I Kivik 1972. Från vänster Fred Åkerström, Sid Jansson, Ewert Ljusberg, Cornelis Vreeswijk, Torgny Björk och Bernt Staaf. Arkivbild.
I Kivik 1972. Från vänster Fred Åkerström, Sid Jansson, Ewert Ljusberg, Cornelis Vreeswijk, Torgny Björk och Bernt Staaf. Arkivbild.

Ewert Ljusberg föddes i Hede i Härjedalen, en del av Jämtlands län, 1945. Han skivdebuterade 1972 med "Goknul", ett ord som är jämtländska för "sötnos" eller "älskling".

Under 1970-talet framträdde han och samarbetade med den tidens stora visartister, bland andra Sid Jansson, Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk. Han blev välkänd för tv-tittarna genom sin medverkan i SVT:s vitsprogram "Har du hört den förut?".

"Oerhörd scenpersonlighet"

Kalle Lind, som ägnat ett avsnitt av podcasten "Snedtänkt" åt Jämtland, säger att programmet hade ett stort genomslag under 80- och 90-talet.

Han och Margareta Kjellberg var de fasta historieberättarna och sedan deltog olika gäster i den här uppbyggda fejkpuben i SVT Faluns studio. Det var kanske inte ett program man slog på tv:n för att se, men man tittade gärna på det, säger han och fortsätter:
Han var historieberättare lika mycket som han var trubadur. Som artist var han en del i den svenska visvågen och en oerhörd scenpersonlighet, som varvade skrönor och historier med musiken.

Annons

Annons

President sedan 1989

1989 utsågs Ewert Ljusberg till den tredje presidenten i den fiktiva republiken Jämtland och som sådan framträdde han varje år på festivalen Storsjöyran med ett tal som traditionsenligt hölls vid midnatt på lördagsnatten.

"Under Ewert Ljusbergs presidenttal hyllades medmänskligheten, rättvisan och framtidshoppet. Med stor humor, knivskarpa texter och extravaganta entréer förtrollade han publiken och skapade en upplevelse som inte liknade något annat", skriver Storsjöyran i pressmeddelandet.

Jag har själv inte lyckats ta mig dit, men jag har sett klipp därifrån och det är ju helt fantastiskt när det står 25 000 personer i publiken och skriker "Ewert". Han var lika stor som de största artisterna på festivalen, säger Kalle Lind.

2019 höll Ljusberg sitt sista tal, då han råkade ut för en trafikolycka på väg hem från en spelning och skadades. Enligt Östersunds-Posten uppger Ewert Ljusbergs dotter att han somnade in lugnt och stilla den 1 oktober.

Vad som är fint när man lyssnar till hans tal är att visst pratar han om hur förträffligt det är i Jämtland. Men han är noga med att alla är välkomna, det är inte så att man måste vara född där. Han var tydlig med den inkluderande aspekten, säger Kalle Lind.

Ewert Ljusberg blev 76 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.