A-
A+

Expert: Attacken tyder på motsättning i Kreml

Brandmän släcker lågor under lördagen. Attacken mot hamnen i Odessa skedde bara en dag efter att Moskva och Kiev nått ett avtal som ska möjliggöra export av miljontals ton spannmål som blockerats av kriget.
Brandmän släcker lågor under lördagen. Attacken mot hamnen i Odessa skedde bara en dag efter att Moskva och Kiev nått ett avtal som ska möjliggöra export av miljontals ton spannmål som blockerats av kriget.
UkrainaTT

Bara en dag efter överenskommelsen om att låta Ukraina exportera spannmål blev hamnstaden Odessa mål för ryskt angrepp.

Det verkar som att den som har fattat beslutet i den ryska ledningen vill sabotera avtalet, säger en Rysslandskännare.

Annons

Annons

Rysslands angrepp mot hamnen i staden Odessa förstärker Ukrainas farhågor om att det inte går att lita på Ryssland, enligt Kristian Gerner, professor emeritus i historia och Rysslandskännare vid Lunds universitet.

Ukraina har varit skeptiskt mot att öppna sjövägen med tanke på att Ryssland kommer angripa – och så gör de det.

Attacken skedde tidigt på lördagen, bara en dag efter det att Moskva och Kiev nådde ett avtal som ska möjliggöra export av miljontals ton spannmål som blockerats av kriget. Ryssland har förbundit sig att inte angripa hamnar medan spannmål transporteras.

Motsättningar

Det var först på söndagen som Ryssland bekräftade att man låg bakom angreppet, efter att Turkiet på lördagen sagt att man fått en försäkran om att Moskva inte haft något att göra med attacken.

Ryssland hävdar att målet varit "militär infrastruktur".

Gerner säger att tilltaget tyder på någon form av motsättningar i kretsen kring Rysslands president Vladimir Putin: mellan de som gick med på avtalet och de som vill "fortsätta att krossa Ukraina". Han betonar samtidigt att det är svårt att veta hur den ryska strategin ser ut.

Jag kan tänka mig att det här är ett politiskt beslut, från de som tänker i termerna Ryssland som stormakt och så vidare. Det verkar lite konstigt att militären skulle våga sig på en attack av det här slaget på eget bevåg.
Det verkar som att den som har fattat beslutet i den ryska ledningen vill sabotera avtalet, fortsätter han.

Annons

Annons

Ingen går säker

Även Carolina Vendil Pallin, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att Rysslands attack kan vara ett resultat av två olika linjer inom Rysslands beslutsfattande.

Det kan vara så att två ministerier, två linjer i beslutsmaskineriet, inte är överens alla gånger. Det kan vara så att försvarsministeriet har en linje och utrikesministeriet en annan, säger Vendil Pallin.

Enligt henne är det inte alltid så att utrikesministeriet vet på förhand vad som ska ske på slagfältet, vilket skulle kunna vara orsaken till att ett officiellt uttalande om attacken dröjde.

Men agerandet och kommunikationen väcker även frågan om vilken bild Ryssland vill visa upp utåt.

Att ingen ska känna sig säker – Ukraina ska inte känna sig säkert, säger Vendil Pallin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.