A-
A+

Expert: Båda sidor kan kalla sig segrare

Angreppen fortsatte in i det sista. Bild från torsdagseftermiddagen.
Angreppen fortsatte in i det sista. Bild från torsdagseftermiddagen.
MellanösternTT

Beskedet om eldupphör mellan Israel och Hamas var väntat, säger Israelkännaren Anders Persson.

Men vi har sett det här förut. Många frågor kvarstår, framför allt om det kommer att hålla.

Annons

Annons

Anders Persson, Israelkännare som forskar om konflikten tror att båda parter kan utropa sig som vinnare. Arkivbild.
Anders Persson, Israelkännare som forskar om konflikten tror att båda parter kan utropa sig som vinnare. Arkivbild.

Efter att USA:s president Joe Biden under onsdagen sagt att han förväntade sig en snabb nedtrappning av våldet från Israels sida så låg eldupphöret nära till hands. Det säger Anders Persson, vid Linnéuniversitetet, som forskar om Israel och de palestinska territorierna.

Det var ett väntat beslut, men det är oklart vad eldupphöret innebär. Många kallar det för en "minimalistisk" vapenvila, där man enbart byter lugn mot lugn, säger han.

Fortsatte bomba strax efter

Enligt uppgifter från Gazaremsans hälsodepartement har dödstalet stigit till 232 sedan Israel inledde bombräderna mot Gaza. 65 av offren var barn, enligt Hamas uppgifter. 1 900 har skadats.

Israeliska myndigheter uppger att 12 personer dödats av raketer från palestinska områden, rapporterar AFP.

Vi har sett den här dåliga filmen spelas upp ganska många gånger tidigare, med vapenvilor som håller i några år. I det här fallet kan båda sidorna presentera sig som segrare, det är "en bra deal" som (USA:s förre president) Donald Trump skulle ha sagt, säger Anders Persson.

Hamas har flyttat fram sina positioner med oväntat kraftiga raketattacker mot Israel som pågick in i det sista. Israel kan i sin tur kalla sig framgångsrika i att slå ut Hamas tunnelsystem. Även israelisk militär fortsatte med sina flygbombningar av Gaza under minuterna som följde den israeliska regeringens tillkännagivande om eldupphöret, som kom klockan 21.40, svensk tid.

Annons

Annons

Kan inte glömmas bort

Politiskt sett så är (Israels premiärminister Benjamin) Netanyahu också en vinnare, mycket pekar på att han kommer kunna utropa ny regering igen, eller utlysa nyval vilket han också vill. Bägge parter tjänar internt på det här, säger Anders Persson.

Än finns det inga garantier på att våldet faktiskt kommer att upphöra. Det går i dagsläget inte heller att spekulera i hur länge eldupphöret håller. Men det förefaller som att båda parterna menar allvar, bedömer Anders Persson.

Det man kan säga är att de som velat försöka glömma den här konflikten, eller nedprioritera den, har misslyckats. Den är i topp på dagordningen igen och idén att den kommer att hålla sig lugn framöver eller lösa sig själv är helt enkelt inte korrekt, säger Anders Persson.

Rättad: I en tidigare version fick Netanyahu fel titel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!