A-
A+

Expert: Borgfreden som rått i Ukraina är borta

Zelenskyj lovade att ta i med krafttag mot korruptionen när han valdes till president 2019. Han fick snabbt kritik för att han tillsatte många poster med vänner och tidigare kollegor. Nu har han avskedat en av dem. 'Han vill sända budskapet att 'även min barndomsvän ryker om han inte sköter sig', säger analytikern Jacob Hedenskog.
Zelenskyj lovade att ta i med krafttag mot korruptionen när han valdes till president 2019. Han fick snabbt kritik för att han tillsatte många poster med vänner och tidigare kollegor. Nu har han avskedat en av dem. "Han vill sända budskapet att 'även min barndomsvän ryker om han inte sköter sig', säger analytikern Jacob Hedenskog.
UkrainaTT

Sedan president Volodymyr Zelenskyj sparkat Ukrainas riksåklagare och chefen för säkerhetstjänsten har anklagelser om både korruption och maktfullkomlighet kommit till ytan.

Den borgfred som rått i Ukraina sedan den 24 februari är borta nu, säger Östeuropakännaren Jakob Hedenskog.

Annons

Annons

Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak vid en pressträff på Ukrainas ambassad i Berlin i början av februari.
Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak vid en pressträff på Ukrainas ambassad i Berlin i början av februari.

I Ukraina pågår två krig. Det mot Ryssland – och det mot korruptionen. På senare år, efter Majdanrevolutionen 2014, har mycket gjorts för att bekämpa det sistnämnda. Upphandlingar har till exempel blivit offentliga och en ambitiös decentraliseringsreform har gett lovande resultat.

Men vi ska inte vara naiva och tro att det inte existerar någon korruption i den politiska ledningen, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet (UI).

Vill sända ett budskap

Efter att av givna skäl ha hamnat i skymundan under de första månaderna av Rysslands anfallskrig har frågan aktualiserats på nytt i samband med att Zelenskyj för några dagar sedan sparkade barndomsvännen Ivan Bakanov, chef för säkerhetstjänsten SBU, och riksåklagaren Iryna Venediktova.

Enligt Zelenskyj har en stor del av personalen i deras respektive myndigheter samarbetat med Ryssland.

Förklaringen till varför det gick som det gjorde i Cherson har nog till viss del att göra med att personer inom säkerhetstjänsten läckte uppgifter som underlättade för ryssarna, säger Hedenskog.

Cherson, både regionen och huvudorten med samma namn, föll tidigt i kriget – bland annat efter att SBU misslyckats med sitt uppdrag att spränga bron över floden Dnepr, som ryssarna använde för att inta staden.

Zelenskyj försöker visa att han inte bryr sig om vänskapsband, utan tillsätter personer som han bedömer efter deras arbete. Han vill sända budskapet att "även min barndomsvän ryker om han inte sköter sig", säger Hedenskog.

Över 60 medarbetare på riksåklagarens kontor och säkerhetstjänsten (SBU) påstås enligt Zelenskyj ha stannat kvar i ockuperat territorium och samarbetat med Ryssland. Över 650 tjänstemän misstänks för förräderi.

Men folk behöver ju överleva också, det kanske tvingar dem att göra saker som man helst inte skulle vilja, säger Hedenskog.

Annons

Annons

Misstankar mot stabschef

Zelenskyj valdes till president 2019 med löftet att "städa upp" i det korrupta Ukraina. Men kritik väcktes snabbt mot honom när det visade sig att han gav högt uppsatta positioner till sina nära vänner. Han växte upp tillsammans med Ivan Bakanov, som blev underrättelsechef utan tidigare meriter på området.

Även Iryna Venediktova var kontroversiell när hon utnämndes till riksåklagare och anklagas för att ha bromsat korruptionsutredningar mot personer som står nära Zelenskyj.

När de nu sparkas faller även en skugga över president Zelenskyj. Samtidigt anklagas Zelenskyj för att med uppsägningar konsolidera sin egen makt genom att öka kontrollen över rättsväsendet.

Ukrainska analytiker, som varit relativt tysta och slutit upp bakom presidenten under krigets första månader, har också pekat på hur Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak stärkts av senaste dagarnas avskedanden. De som nu tillsatts som tillförordnad chef respektive riksåklagare beskrivs stå nära Jermak, som ibland kallas för Ukrainas näst mäktigaste man. Även han har nått sin höga position utan tidigare erfarenhet – han kommer likt Zelenskyj från filmbranschen.

Jermak har också anklagats för korruption och pekats ut som en person med tvivelaktiga intressen, säger Jakob Hedenskog.

Inga andra förväntningar

Samtidigt ska inte för höga växlar dras av kontroverserna. EU och USA, som båda krävt att Ukraina motverkar korruptionen, har gjort det tydligt att stödet till landet i kampen mot Ryssland består.

Även bland den ukrainska befolkningen är stödet till Zelenskyj fortsatt stort.

Jag tror att många vanliga medborgare inte haft några höga tankar på den politiska eliten till att börja med. De har utgått från att politikerna är ute efter att sko sig själva, och kämpar strävsamt på ändå.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.