A-
A+

Expert: Busch kan fortsatt fatta beslut

Kristdemokraternas partiledare Ebba Buschs möjlighet att fatta beslut kommer inte att påverkas av att hon erkänner grovt förtal i den uppmärksammade husaffären.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Buschs möjlighet att fatta beslut kommer inte att påverkas av att hon erkänner grovt förtal i den uppmärksammade husaffären.
PolitikTT

KD-ledaren Ebba Busch erkänner grovt förtal. Men strafföreläggandet innebär inte några begränsningar i hennes politiska arbete.

Hon kommer att kunna fortsätta fatta beslut så länge hon har förtroende, säger Joakim Nergelius, expert på konstitutionell rätt, till TT.

Annons

Annons

På fredagseftermiddagen kom beskedet att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch erkänner grovt förtal i den uppmärksammade husaffären. Hon undviker därmed rättegång och påföljden blir dagsböter på totalt 60 000 kronor.

På Facebook skriver samtidigt KD-ledaren att hon i "själ och hjärta" anser sig vara oskyldig.

Under eftermiddagen framkom det att mannen som förtalades och hans advokat kommer att gå vidare med processen och söka skadestånd.

Joakim Nergelius, juridikprofessor och expert på konstitutionell rätt, tror att hon kommer kunna fortsätta sitt politiska arbete och få fatta beslut precis som innan.

"Ur världen"

Men det är för tidigt att säga om förtalsaffären påverkar förtroendet för Busch eller om den kommer glömmas bort.

Det är väl förmodligen det hon har vägt in i det hela, för i och med att hon erkänner och medgav detta är ju saken ur världen. Hade det blivit en rättegång som kommit framåt hösten hade det hängt över henne på ett helt annat sätt. Så hon har förmodligen tagit med det i kalkylen, säger Nergelius.
Däremot finns hustvisten kvar som ska upp i tingsrätten i höst och den kan ju fortfarande vara ett problem, kanske, men hela den här historien om förtal är borta och ur världen.

På den privata fronten blir det inte heller någon skillnad. Ebba Bush kommer till exempel att kunna resa utomlands som tidigare.

Det finns inga sådana begränsningar för den typen av ringa brottslighet. Hon hamnar i belastningsregistret med ett strafföreläggande, säger Magnus Ulväng, professor i straffrätt vid Uppsala universitet.

Annons

Annons

Förtroendet intakt

Kristdemokraterna ställer sig bakom Ebba Buschs hantering av ärendet och har fortsatt fullt förtroende för henne som partiledare, säger partisekreterare Peter Kullgren till TT.

Vi har i dag haft möte med partistyrelsen och partiets distriktsordföranden. Där informerades vi om att processen i det här förtalsärendet riktat mot Ebba Busch nu är avslutat i samband med att hon skrivit på strafföreläggandet.
I mötet uttalades ett grundmurat förtroende för henne som partiledare och hur hon har valt att avsluta det här ärendet. Efter det hade vi ett eget möte med partistyrelsen där det enhälligt beslutades att partistyrelsen har fullt förtroende för Ebba Busch som partiledare, avslutar han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!