A-
A+

Expert: Förändrar inte hotbild mot Sverige

Koranbränningar ska förbjudas i Danmark, enligt ett nytt lagförslag från den danska regeringen. Arkivbild.
Koranbränningar ska förbjudas i Danmark, enligt ett nytt lagförslag från den danska regeringen. Arkivbild.
TerrorTT

Hotbilden mot Sverige förändras egentligen inte i och med Danmarks besked om att vilja förbjuda koranbränningar, menar Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Där är Sverige redan mer utsatt, säger han.

Annons

Magnus Ranstorp menar att hotbilden framför allt påverkas av frekvensen av de koranbränningar som skett i både Sverige och Danmark, men där antalet varit betydligt fler i Sverige.

al-Qaida och de grupper som gett direktiv om attacker fokuserar redan på Sverige över Danmark då koranbränningarna sker i Sverige. al-Qaida vill bli relevanta igen genom terrorattentat och det är det som styr, säger Ranstorp.

Sverige hamnar kanske lite mer i blickfånget, men beskedet från Danmark eliminerar inte hotet mot landet, menar Magnus Ranstorp.

Enligt den danska regeringen handlar förslaget som presenterades på fredagen om att förbjuda offentlig eldning av religiösa skrifter. Förbudet kommer inte att beröra exempelvis satirteckningar.

Det innebär att Danmark fortsatt är en potentiell måltavla för de mest extrema, säger Ranstorp och tillägger:
Det Danmark gör nu påverkar kanske relationen med den muslimska världen, men det styr inte terrorfrågan.

I Sverige tillsatte regeringen nyligen en utredning för att se över ordningslagen mot bakgrund av koranbränningarna. Man har dock betonat att det inte kommer bli tal om några ändringar i grundlagen.

TT: Hur påverkar det danska beskedet regeringen i Sverige?

Det sätter mer tryck på regeringen och det är redan ett stort tryck på regeringen. Men det finns starka begränsningar för vad regeringen kan göra, säger Magnus Ranstorp.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.