-
+

Expert: Navalnyjdom ska skrämma oppositionen

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj flankerad av sin hustru Julia Navalnaja (till höger) och medarbetaren Ljubov Sobol (andra från vänster) vid en minnesmarsch för den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov i Moskva, i februari 2020.
Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj flankerad av sin hustru Julia Navalnaja (till höger) och medarbetaren Ljubov Sobol (andra från vänster) vid en minnesmarsch för den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov i Moskva, i februari 2020.
RysslandTT

Med sin ledare Aleksej Navalnyj bakom lås och bom måste den ryska oppositionen nu navigera i ett nytt läge.

Rörelsen är enad bakom ett gemensamt mål – men möts av en allt mer repressiv statsmakt, enligt Rysslandskännaren Carolina Vendil Pallin.

Annons

Annons

Domen mot Navalnyj är ytterligare bensin på elden för oppositionen, som de senaste veckorna har mobiliserat till massprotester runt om i landet, med mängder av gripanden till följd.

Sedan regimkritikern fick sin villkorliga dom omvandlad till ett verkligt fängelsestraff för att han inte anmält sig till sin övervakare – bland annat då han låg i koma på ett sjukhus i Berlin efter att ha utsatts för en giftattack – har ytterligare långt över tusen personer frihetsberövats. Organisationen OVD-Info larmar om att de gripna hålls i timmar under "fruktansvärda" förhållanden.

Sågades av Europadomstolen

Processen, i ett åtal som i sig redan har underkänts av Europadomstolen, är enligt Rysslandskännaren Carolina Vendil Pallin uppenbart politiskt regisserad. För Kreml handlar det om att spänna musklerna och beröva Putins motståndare deras fixstjärna.

Navalnyj har blivit en symbol för oppositionen, men också en symbol för att det kan finnas politiska alternativ. För den ryska ledningen bygger mycket av kontrollen över det politiska systemet just på att det inte finns några alternativ, säger hon.

Huruvida oppositionen nu låter sig skrämmas till tystnad och foglighet beror dels på hur ihärdig den visar sig vara, dels på vilka medel den politiska ledningen tar till, enligt Vendil Pallin som är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Annons

Annons

"Enorma propagandaresurser"

De har sin polismakt, sitt nationalgarde och underrättelse- och säkerhetstjänster att använda sig av. Och så sitter de på det man kan kalla en administrativ resurs: De kan få fastighetsägare att vräka Navalnyjs medarbetare från deras lokaler. Dessutom har de enorma propagandaresurser, i och med kontrollen över alla rikstäckande medier.

För oppositionens livskraft talar att den har blivit väldigt enad under Navalnyj, enligt Vendil Pallin.

Även de som kanske inte håller med honom i alla frågor har slutit upp bakom honom. Han har blivit en symbol för att inte vara rädd, att våga stå upp för sin rätt, säger hon.
Samma diskussioner pågick om vem som skulle ta över när Boris Nemtsov sköts på öppen gata. Och oppositionen är fattigare utan honom, han hade precis som Navalnyj en väldig lyskraft. Men det finns också andra personer, som (Navalnyjs medarbetare) Ljubov Sobol och Dmitrij Gudkov, som sitter i duman.

"Allvarlig fråga"

TT: Hur påverkas rörelsen av att Navalnyj sitter bakom lås och bom? Har den tagit höjd för det?

Enligt Navalnyj och hans medarbetare har man det. Det som är notabelt är vilka enorma polisresurser och styrkor från nationalgardet som den politiska ledningen har kallat in. Och det bara för att bekämpa någon som man beskriver som en bloggare som ingen behöver bry sig om.

TT: Kommer han att komma ut från fängelset levande?

Det är en så pass allvarlig fråga att jag inte vill spekulera i det. Jag kan notera att han själv har sagt inifrån fängelset vid ett tidigare tillfälle att han inte är självmordsbenägen, och att han inte står i begrepp att skära upp handlederna. Det säger något om allvaret.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss