A-
A+

Expert: Restriktionerna inte längre nödvändiga

Coronaläget i Danmark jämfört med Sverige.
Coronaläget i Danmark jämfört med Sverige.
DanmarkTT

Danmark slopar samtliga restriktioner och öppnar samhället helt den 10 september.

Restriktionerna ska inte vara ett straff, de ska finnas för att de är nödvändiga, säger experten Jens Lundgren.

Annons

Annons

Åtta av tio danskar över tolv år är färdigvaccinerade, vilket innebär att Danmark relativt sett har bland de högsta vaccinationssiffrorna i världen.

Att landet lyckats få en så stor andel att gå och vaccinera sig har flera förklaringar, enligt Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin vid Rikshospitalet och Köpenhamns universitet.

Tydlig information

Först och främst har det lagts stor vikt vid att få folk att förstå varför vi vaccinerar befolkningen, säger han.

Danska myndigheter har varit transparenta, fortsätter han.

Både de positiva och de negativa effekterna av vaccineringen har belysts. Det har gjort att människor litar på råden.

Vidare betonar han att landets väl utvecklade infrastruktur bidragit. Liksom i Sverige har danskarna kallats till vaccineringen digitalt.

På så vis har vi kunnat sätta vaccin i armarna på folk så fort det anlänt.

Annons

Annons

Coronapassens betydelse

Därtill har det krävts ett coronapass för att få komma in på bland annat barer, restauranger och kulturevenemang med fler än 500 i publiken. Ett sådant fås antingen genom regelbunden testning eller, det enklare alternativet, vaccinering.

Under våren spelade coronapassen en viktig roll i att uppmuntra folk att gå och vaccinera sig. Men effekten har minskat de senaste månaderna.

Att restriktionerna kan plockas bort helt den 10 september beror till stor del på att danskarna har vaccinerat sig så flitigt.

Argumentet från början var att vi måste fortsätta vaccinera befolkningen i snabb takt för att kunna göra oss av med restriktionerna så fort som möjligt, säger Lundgren och tillägger.
Vi har kommit en bra bit på vägen, men ännu inte nått målet. Det finns fortfarande fickor i samhället där vaccinationstäckningen måste upp, det gäller särskilt unga personer och invandrare.

Inte längre nödvändiga

Trots det anser Lundgren att det är rätt beslut att öppna samhället igen till hösten.

Restriktionerna är inte nödvändiga med en så stor andel av befolkningen färdigvaccinerad.

Samtidigt understryker han att vintern kan bjuda på överraskningar och att den politiska ledningen måste följa utvecklingen noggrant och vara beredd att ingripa vid behov.

Det finns tänkbara scenarier då spridningen måste börja kontrolleras igen. Antingen om viruset förändrar sig själv eller om vi får stora utbrott. Så vi får se om det här håller vintern ut – jag hoppas och tror det, säger Jens Lundgren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!