A-
A+

Expert: Spionbröder skriver in sig i historien

Ryska ambassaden på Kungsholmen i Stockholm. Enligt tidigare information från Säpo är en tredjedel av personalen här underrättelseofficerare. Arkivbild.
Ryska ambassaden på Kungsholmen i Stockholm. Enligt tidigare information från Säpo är en tredjedel av personalen här underrättelseofficerare. Arkivbild.
SäkerhetTT

Spionåtalet mot två bröder ger inte många ledtrådar om motiv. Men en sak är klar, enligt David Bergman, doktor i psykologi vid Försvarshögskolan:

Spionbröderna kommer att bli ett permanent kapitel i Sveriges spionhistoria.

Annons

Annons

Joakim von Braun, expert på it-säkerhet och specialiserad på rysk underrättelseverksamhet. Arkivbild
Joakim von Braun, expert på it-säkerhet och specialiserad på rysk underrättelseverksamhet. Arkivbild

Under fredagen väcktes åtal mot två bröder som misstänks ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning.

Den äldre av de nu åtalade bröderna har tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Att en person inom hjärtat av svensk underrättelsetjänst misstänks ha samarbetat med Ryssland under tio års tid gör fallet unikt.

Det är inte alldeles lätt att bedriva spionage mot Säpo och Must. Men lyckas man så är utdelningen väldigt, väldigt hög, säger Joakim von Braun, underrättelseexpert med inriktning mot Ryssland.

Joakim von Braun är dock inte förvånad över åtalet.

Ryssland har bedrivit ett synnerligen omfattande spionage mot Sverige, framförallt sedan Putin tog makten, säger han.

Kan sätta krokben

Att den äldre brodern misstänks ha spionerat för Rysslands samtidigt som han arbetade för svensk säkerhetstjänst kan ha fått stora konsekvenser, enligt Joakim von Braun.

Det kan leda till att verksamhet som Säkerhetspolisen bedriver för att hindra rysk underrättelseverksamhet misslyckas, säger han.
En person på insidan kan alltid sätta krokben för verksamheten.

Dessutom har mannen troligtvis arbetat med att kartlägga andra människor på sin egen arbetsplats, enligt von Braun.

Det primära målet är hela tiden att värva nya spioner för Ryssland.

Annons

Annons

Luras, mutas och pressas

Enligt åtalet ska den äldre brodern ha fått tag på känsliga uppgifter via sina jobb vid Säpo och Försvarsmakten. Med hjälp av sin lillebror ska han sedan ha lämnat över informationen till den ryska underrättelsetjänsten GRU.

En central fråga när en person åtalas för spioneribrott är såklart motivet.

Enligt David Bergman, doktor i psykologi vid Försvarshögskolan, finns inte många ledtrådar kring motivet i åtalet. Kanske får vi fler svar under rättegången.

Det enda vi kan se i åtalet är att de har fått ganska bra betalt. Men det behöver såklart inte betyda att det har varit ekonomiskt drivet bara, säger han.
Jag kan lova dig att det är ganska få svenskar som längtar efter att bli landsförrädare. Men de luras, mutas och pressas ofta till att bli det ändå, fyller underrättelseexperten Joakim von Braun i.

De spionåtalade bröderna är 42 och 35 år gamla och hemmahörande i Mellansverige. Bröderna har iranskt ursprung. Brotten ska enligt åtalet ha ägt rum under tio års tid, mellan september 2011 och september 2021, när bröderna greps.

När skedde värvningen?

Enligt David Bergman vill vi ofta identifiera "spionpersonlighetsdrag" när det gäller de misstänkta i den här typen av fall.

Men jag skulle snarare säga tvärtom. Det är nog ganska normala individer, som levt ett vanligt familjeliv och kunnat arbeta sig upp på sina arbetsplatser. Jag skulle inte bli förvånad om många som har arbetat med dem är ganska chockade, säger han.

Enligt Joakim von Braun blir det intressant framöver att få reda på om den äldre brodern värvades av Ryssland när han redan arbetade för Säkerhetspolisen, eller om han först värvades och sedan fick jobb på myndigheten.

Är det så att han har skickats in i myndigheten så är det en mycket mer avancerad operation.

Båda de åtalade männen nekar till brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.