A-
A+

Expert: Stor fjäder i hatten för Ryssland

Säpo har bedömt att var tredje rysk diplomat i Sverige är underrättelseofficer. Arkivbild.
Säpo har bedömt att var tredje rysk diplomat i Sverige är underrättelseofficer. Arkivbild.
SäkerhetTT

Spionavslöjandet med de två bröderna kan ha orsakat stor skada för Sverige – och är en framgång för den ryska underrättelsetjänsten, menar Henrik Häggström på Försvarshögskolan.

Det säger mycket om deras förmåga, säger han.

Annons

Annons

På fredagen väcktes åtal mot de båda bröderna som misstänks ha spionerat åt Ryssland i över tio års tid, fram till så sent som förra hösten.

Att den ryska underrättelsetjänsten GRU, som bröderna misstänks ha lämnat ut uppgifter till, haft ett samarbete med personer med tillgång till så känsliga uppgifter är ovanligt, menar Henrik Häggström, senior analytiker inom underrättelseanalys på Försvarshögskolan.

Det är en stor fjäder i hatten för Ryssland och det säger mycket om deras förmåga. Det här är ju ett spektakulärt fall, det var väldig länge sedan en person som jobbat på Säpo och Must upptäcktes och åtalades. Senaste det hände var väl Stig Bergling, säger han till TT.

Aktiva spioner

Den äldre av de åtalade bröderna har varit anställd vid både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, där han haft uppdrag inom Militära underrättelsetjänsten, Must. Den yngre brodern ska i sin tur stått för kontakterna med GRU.

De här har varit aktiva personer. Det finns även gott om sovande agenter, som vaknar upp just nu, säger Henrik Häggström.

Den ryska underrättelseinhämtningen i Sverige är ständigt pågående. Intresset är inte enbart militärt, utan riktar sig även mot svensk teknik och industri som sitter på dyrbar information.

Enligt Henrik Häggström är det ingen tillfällighet att vissa personer väljs ut framför andra när det kommer till just spionage.

Blir du approcherad av rysk underrättelsetjänst är det sällan en person som bryter på ryska som söker kontakten. Tvärtom är det ett resultat av en ganska lång kartläggningsprocess, där man har granskat den person man vill åt med dennes styrkor och svagheter, säger han.
Sedan försöker de hitta personer i ens närhet som man har störst förtroende för, som man i första hand försöker jobba med på olika sätt. Det är de man väljer att lyssna på.

Annons

Annons

Intensifierad underrättelseverksamhet

Ryssland, Kina och Iran är länder som återkommande nämns av Säpo vad gäller spioneri mot Sverige. Myndigheten har tidigare gjort bedömningen att var tredje rysk diplomat i Sverige är underrättelseofficer, med mål att rekrytera agenter.

Enligt Henrik Häggström har Ryssland intensifierat sin underrättelseverksamhet de senaste åren, inte bara i Sverige utan i stora delar av Europa – som i sin tur svarat med att utvisa hundratals personer från de ryska ambassaderna de senaste åren.

Att hotbilden ökar hänger ihop med flera saker, inte bara Nato-ansökan utan säkerhetsläget i Norden och norra Europa, bland annat kopplat till Arktis. Det och kriget i Ukraina gör att ryssarna har ökat sitt engagemang, säger Henrik Häggström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.