Expert: Svårt för Trump att stoppa räkning

President Donald Trump försöker stoppa rösträkningen i Pennsylvania.
President Donald Trump försöker stoppa rösträkningen i Pennsylvania.
USAScranton, TT:s utsända

Donald Trump går till domstol för att stoppa rösträkningen i bland annat Pennsylvania.

Möjligen kan de stoppa sådana som kommer in under torsdagen och fredagen, men jag tror inte att det spelar någon roll – Joe Biden har ändå tillräckligt stort stöd för att ta hem Pennsylvania, säger statsvetaren Robert Speel.

Annons

Annons

Trump leder vid 04, svensk tid, över demokraten Joe Biden i den 20 elektorer tunga vågmästarstaten med 3 202 000 röster mot 3 015 000 röster. Men ju fler poströster som räknas, desto mer krymper Trumps ledning.

Det finns över en miljon poströster kvar att räkna. De allra flesta av dem väntas gå till Biden eftersom demokrater har poströstat i mycket högre utsträckning än republikaner, säger Robert Speel, statsvetare vid Pennsylvania State University, till TT.
Just nu ser det bra ut för Biden, både i Pennsylvania och nationellt.

Bakgrunden till Trumpkampanjens stämning är att Pennsylvanias högsta domstol i september beslutade att valsedlar som kommer in så sent som tre dagar efter valdagen får räknas – om de är poststämplade senast på valdagen. Detta har Trump vänt sig häftigt emot.

Det finns ingen chans att de kan stoppa poströster som kom på valdagen från att räknas. Möjligen kan de stoppa sådana som kommer in under torsdagen och fredagen, men jag tror inte att det spelar någon roll – Joe Biden har ändå tillräckligt stort stöd för att ta hem segern i Pennsylvania, säger Speel.

Märker domarna att så är fallet lär de avvisa Trumpkampanjens stämning, eftersom den inte skulle göra någon skillnad för utfallet, spår Speel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons