A-
A+

Expert: Tydlig signal från Fed

Elisabet Kopelman. Arkivbild.
Elisabet Kopelman. Arkivbild.
EkonomiTT

Amerikanska centralbanken Federal Reserve kan snart komma att börja trappa ned stödköpen av statsobligationer, enligt ett uttalande.

En tydlig signal att den närmar sig ett beslut, säger Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB.

Annons

Annons

Investerare i hela världen – och inte minst i USA – har hållit andan i väntan på Federal Reserves (Fed) besked om stödköpsprogrammen och styrräntan. På torsdagskvällen kom så beskedet att styrräntan lämnas oförändrad, och att stödköpen snart kan komma att minskas om den ekonomiska återhämtningen fortsätter.

Centralbankens penningpolitiska kommitté konstaterar att den ökande smittspridningen av coronaviruset har fått delar av den ekonomiska återhämtningen att sakta ned, men att den i stora drag har blivit starkare.

Sätter inte ned foten

Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB, säger att Fed har skärpt sin tidigare formulering genom att lägga till en mening om att en nedtrappning närmar sig.

Det är en tydlig signal att banken närmar sig ett beslut, sedan sätter den inte ned foten. Man får tolka det som att om sysselsättningssiffran för september är okej, då kommer beslutet i november, säger Kopelman och fortsätter:
Skulle det komma tecken på att ekonomin försvagas, kan Fed vänta lite längre.

Annons

Annons

"Har bäddat för detta"

Elisabet Kopelman tror inte att en nedtrappning av stödköpen riskerar att ställa till några större problem på börserna, varken i USA eller i Sverige.

Vad som händer i USA får naturligtvis stor påverkan på alla finansiella marknader. Men man har lyckats bättre än tidigare med att bädda för en nedtrappning, då bör det inte bli något stort problem på vare sig amerikanska eller svenska finansmarknader. Räntorna i USA är extremt låga som de är, det finns inte behov av att fortsätta stimulera ekonomin i den takt som man har gjort, säger Kopelman.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.