A-
A+

Experten: "Aldrig haft så bra chanser"

Frida Eldebrink är en av nyckelspelarna i kvartsfinalen. Arkivbild
Frida Eldebrink är en av nyckelspelarna i kvartsfinalen. Arkivbild
BasketTT

I morgon möter Sverige för andra gången i Belarus i Basket-EM i Spanien. Vinnaren tar sig vidare till semifinal och en säkrad VM-kvalplats.

Sverige har aldrig haft så bra chanser att ta sig vidare till semi, säger Radiosportens basketexpert, Nina Baresso.

Annons

Annons

Den svenska målsättningen i EM var att ta sig ur gruppen, en svår uppgift med tanke på att tre av Sveriges största stjärnor tvingats tacka nej till mästerskapet. Men vidare från gruppen kom man. En seger räckte och i åttondelsfinalen slog man ut självaste Italien.

Det svenska skrällaget möter nu Belarus i kvartsfinal, ett lag man förlorat mot i gruppspelet, i en match som kan bli det största som hänt svensk basket.

Vi har ju varit i kvartsfinal tidigare, men Sverige har aldrig haft så bra chanser att ta sig vidare till semi. Vi har mött Belarus tidigare, nu måste de bara göra hemläxan lite bättre, säger Radiosportens basketexpert Nina Baresso till TT.
Belarusiskorna är längre, tyngre och svårare att flytta på. De behöver inte anstränga sig lika mycket för poäng i tresekundersområdet.

Anfall och försvar

Enligt Baresso finns två nycklar för att ta revansch på belarusiskorna.

I försvaret finns bara hjärta. Det finns ingen taktik som kan göra jobbet åt dig, det är bara du på planen. Och alla måste vara involverade i offensiven för att avlasta systrarna Eldebrink, som är våra bästa poänggörare. Alla måste vilja göra poäng, vilja ta ansvar och vilja avgöra, säger hon.

Systrarna Eldebrink har fått ta stort ansvar när Louice Halvarsson, Amanda Zahui och Regan Magarity lämnat återbud och har imponerat mycket. Baresso tror att det beror på kemin i laget.

Jag tror systrarna Eldebrink trivs som bäst när de får styra på planen och vara de största stjärnorna. Den klyftan som fanns i förra EM, finns inte nu. Om det beror på spelarna eller att coacherna gjort något kan jag inte säga, men det finns en harmoni i laget.

Annons

Annons

"Verkar inte ha några nerver alls"

En annan som imponerat på Baresso är 17-åriga stjärnskottet Emma Johansson som gör sitt första mästerskap i landslagströjan.

Hon kommer in och spelar väldigt moget, hon verkar inte ha några nerver alls. Hon kommer in som om hon inte gjort annat. Hon är en framtida stjärna som kommer att blomma ut ordentligt om hon fortsätter såhär.

Sverige har spelat tre kvartsfinaler sedan 2013, men där har det tagit stopp. En semifinalplats betyder också ett plats i VM-kvalet, chansen att få mäta sig mot de riktiga jättarna.

Det skulle väl vara bland det största som hänt svensk basket, all framgång är välkommen och ett sätt att göra sporten större. Att kunna mäta sig med de största är ju fantastiskt, säger Nina Baresso.

Att ta sig hela vägen till final blir svårt, för motståndet i en eventuell semifinal skulle förmodligen Frankrike stå.

På papperet är det en omöjlig uppgift, men i praktiken är allt möjligt. Det är inte många som vill möta Sverige heller, de ger aldrig upp.

Belarus–Sverige spelas onsdag klockan 18.00 och sänds i SVT Play.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!