A-
A+

Experten: Brynäs och Leksand streckvinnare

Oskarshamn och HV71 får mötas i kval. Det tror Radiosportens expertkommentator Per Svartvadet. Här Oskarshamns Niclas Torp och HV:s Simon Önerud i duell. Arkivbild.
Oskarshamn och HV71 får mötas i kval. Det tror Radiosportens expertkommentator Per Svartvadet. Här Oskarshamns Niclas Torp och HV:s Simon Önerud i duell. Arkivbild.
IshockeyTT

Brynäs och Leksand blir de stora vinnarna i streckstriderna i SHL.

Det tror Radiosportens hockeyexpert Per Svartvadet som också spår en skräckfylld vår för HV71.

Blir det Oskarshamn–HV i kvalet så tror jag att Oskarshamn är bättre rustade mentalt, säger den förre NHL- och Modostjärnan.

Annons

Annons

Per Svartvadet. Arkivbild.
Per Svartvadet. Arkivbild.

De senaste veckorna har mestadels handlat om covid-19, smittspridning och uppskjutna matcher i SHL och de senaste dagarna har fem lag varit ur spel.

Det innebär ett mastigt spelprogram den närmaste tiden i försöken att få grundserien avslutad till den 31 mars och komma vidare med slutspel och kval.

Men vilka lag tar plats där?

Det är tajt runt alla tre strecken i SHL och minst nio lag är inblandade.

I den skräckfyllda bottenstriden slåss fyra lag och TT tog hjälp av Radiosportens expertkommentator Per Svartvadet som upplevt både himmel och helvete. Han var lagkapten när Modo vann SM-guld 2007 och sportchef när laget åkte ur SHL 2016.

TT: Hur är den här tiden när man börjar inse att det kan gå åt skogen?

Man märker på gruppen att den är stressad och pressad, det gäller även ledning och organisation. Det är lite annorlunda nu, när jag var i Modo mötte man ett allsvenskt lag i kval och hade en förhoppning när man kom från en högre serie och hade en mer meriterad trupp. Nu är det två lag som varit i botten och slagits och ett lag ska ur. Då blir det lite en mental grej med skam, "ska jag vara med och spela ned föreningen?". Det mentala spelet är viktigt att få till. Blir det Oskarshamn-HV71 så tror jag Oskarshamn är bättre mentalt rustade för de känner mindre press, säger han.

Så här tror Per Svartvadet om streckstriderna:

+ Bottenstriden: 11) Linköping 59 poäng/49 matcher (-27 i målskillnad), 12) Oskarshamn 55/47 (-27), 13) Brynäs 55/47 (-35), 14) HV71 47/47 (-27). Lag 11 och 12 klarar sig kvar, lag 13 och 14 kvalar mot varandra där förloraren flyttas ned i allsvenskan.

HV71 måste gå fullt för att greja det här och möter tre lag runt omkring sig. Även om de vinner de matcherna är de för långt bakom. Så HV får nog rikta in sig på kval. Sedan har du Brynäs och Oskarshamn som är på samma poäng och där går jag på formen och hur det ser ut. Jag tycker Oskarshamn har gjort det bra och sluggat sig igenom hela serien, men som Brynäs offrar sig nu och med den spets och bredd man har i truppen så tror jag de grejar det. Linköping har några poäng upp, i stort sett två vinster, och jag tror de vinner åtminstone en av dem och grejar det.

+ Slutspelsstriden: 9) Djurgården 62/49 (-12), 10) Malmö 61/44 (-15), 11) Linköping 59/49 (-27). Lag 9 och 10 tar de två sista slutspelsplatserna, lag 11 har spelat färdigt.

Jag tror Malmö klarar sig galant, de har ju minst matcher spelade, de har hittat en trygghet i gruppen. Det ska vara Linköping om de vinner sina tre sista matcher, då kan de utmana Djurgården, men jag tror inte de hinner ikapp. Jag tror nog Malmö och Djurgården klarar sig.

+ Kvartsfinalstriden: 5) Frölunda 81/50 (+2), 6) Luleå 79/48 (+10), 7) Leksand 79/47 (+9). Femman och sexan går direkt till kvartsfinal, sjuan får spela åttondelsfinal.

Leksand har imponerat, blivit lite, lite bättre, lite stabilare och giftigare framåt. De har sin förstakedja i powerplay, jag tror inte Frölunda klarar av det, deras offensiv är för uddlös just nu för att matcha framför allt Leksand. Jag tror Luleå och Leksand klarar kvartsfinalplatserna och Frölunda blir sjua.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!