-
+

Experten: Det finns en rädsla för Trump

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild.
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild.
USATT

Donald Trump friades i riksrätten. USA-experten Dag Blanck tror att det delvis berodde på rädsla för presidenten.

Lojaliteten hos hans kärnväljare är jättestark, man vet vad som har hänt med de som har gått emot honom tidigare.

Annons

Annons

Donald Trumps advokater firar att ex-presidenten friades i riksätten.
Donald Trumps advokater firar att ex-presidenten friades i riksätten.

Alla 50 demokrater samt 7 republikaner i USA:s senat röstade för att fälla Donald Trump i riksrätten. Men det räckte inte.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att utslaget betyder att Trump fortfarande har en stark ställning i det republikanska partiet.

Det betyder att den del av det republikanska partiet som stödjer honom och menar att det här var ett illegitimt åtal, och att Trump är oskyldig till anklagelserna, har vunnit. Sju republikaner röstade för att fälla honom, men majoriteten röstade för att fria honom.

Kritiskt tal

Under riksrättsprocessen har det demokratiska partiet gång på gång repeterat åtalspunkterna och frågan är om det här på någon nivå ändå kan räknas som en seger för partiet – trots resultatet?

Man påminde den allmänna opinionen, igen, om vad som hade hänt. Demokraterna har lämnat ett bestående avtryck, vilket reser frågan om hur mycket Trump ändå har skadats. Sju senatorer från det egna partiet röstade ändå för att fälla honom. Det är det största antalet i någon riksrättsrättegång, säger Blanck.
Man ska också notera det mycket kritiska tal mot Trump som senator (Mitch) McConnell, minoritetsledaren, höll efter omröstningen. Han röstade för frikännande enbart eftersom han ansåg att senaten inte hade rätt att hålla en rättegång, inte därför att han ursäktade Trump. Hur stark den interna kritiken mot Trump kan bli vet vi inte än.

Annons

Annons

"Inte hört sista ordet"

Huruvida det här innebär att Donald Trump ställer upp i ett val igen vågar Dag Blanck inte spekulera i.

Men en sak är klar, säger han.

Vi har inte hört sista ordet från Donald Trump. Han kommer säkert på olika sätt att försöka utkräva hämnd mot de som röstade emot honom. Normen är att man inte lägger sig i dagspolitiken och recenserar sina efterträdare och skriver memoarer. Det kommer Trump säkert att bryta mot – som han har brutit mot alla andra normer.

I januari såg det ut som att Trump skulle kunna bli fälld. Under riksrättsprocessens sista dag var det ingen överraskning att han blev friad.

TT: Var det tack vare ett skickligt försvar eller partilojalitet mot Trump?

Jag tror det handlade om lojalitet och rädsla för att gå emot Trump. Jag tror att många av de politiker som var närvarande vid stormningen av Kapitolium är skakade. Jag tror många av dem egentligen kanske skulle ha velat fälla honom eller var mer sympatiskt inställda till det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss