Expertpanel ska hejda resistenta bakterier

Den nya expertpanelen ska förmedla aktuell forskning till världens politiker. Arkivbild.
Den nya expertpanelen ska förmedla aktuell forskning till världens politiker. Arkivbild.
VetenskapTT

Antalet fall med antibiotikaresistenta bakterier i vården ökar, men mycket av den forskning som görs på ämnet når aldrig politikerna. Därför sätts nu en internationell expertpanel samman för att samordna och vidareförmedla kunskap till beslutsfattarna så att de motståndskraftiga bakterierna kan stoppas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos från 2018 spås antalet anmälda fall med antibiotikaresistenta bakterier dubbleras under det kommande decenniet, bara i Sverige. Tittar man så långt fram som 2050 kan de svenska fallen ha ökat fyrdubbelt.

Politikers kunskapsnivå kring antibiotikaresistens är dock begränsad, rapporterar Ekot, och mycket av den forskning som bedrivs når aldrig världens beslutsfattare – något som ett nytt internationellt expertråd nu ska ändra på.

Det är ett stort gap mellan vetenskap och politik. Rent generellt tror jag faktiskt att varken politiker eller andra beslutsfattare har särskilt bra kunskap om hur antibiotikaresistensen ser ut i världen och vilka allvarliga konsekvenser den för med sig, säger professor Otto Cars, seniorprofessor vid Uppsala universitet till Sveriges Radio.

FN:s klimatpanel används som förebild för det nya expertrådet. Tanken är att experterna ska granska, värdera och presentera aktuell forskning till världens politiker med målet att deras beslut ska bidra till att hejda de resistenta bakterierna.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons