-
+

"Extra och dyra åtgärder" inför alpina VM

Amerikanska superstjärnan Mikaela Shiffrin. Arkivbild.
Amerikanska superstjärnan Mikaela Shiffrin. Arkivbild.
AlpintTT

Arrangörerna ville helst skjuta på alpin-VM ett år. I stället är Cortina d’Ampezzo nu först ut av vinterns mästerskapsorter – trots pandemin.

Det kommer att vara rigorös säkerhet, säger svenske alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Annons

Annons

Bara ett fåtal liftar i Cortina d'Ampezzo har varit öppna hittills under vintern. Nu väntar dock alpina VM, med omkring 3 000 tillresta till den italienska skidorten. Arkivbild.
Bara ett fåtal liftar i Cortina d'Ampezzo har varit öppna hittills under vintern. Nu väntar dock alpina VM, med omkring 3 000 tillresta till den italienska skidorten. Arkivbild.
Tommy Eliasson Winter, alpin chef, på Svenska skidförbundet. Arkivbild.
Tommy Eliasson Winter, alpin chef, på Svenska skidförbundet. Arkivbild.

Cortina d'Ampezzo har varit mer eller mindre nedstängt hittills under vintern. Nu ska skidorten plötsligt fyllas av ett par tusen åkare, ledare, funktionärer och journalister.

Det blir dock ett VM utan publik och med ett stenhårt covid-19-reglemente.

Det är ju extra noga nu inför VM. Vi behövde göra ett PCR-test tio dagar innan vi anlände, ett tre dygn innan, ett samma dag som vi anlände och sedan var tredje dag på VM, säger svenska fartåkaren Lin Ivarsson.
Testerna är lite obehagliga ibland. Men sånt får man stå ut med.

Skidområdena i norra Italien var bland de hårdast drabbade när covid-19-pandemin tog fart på allvar i Europa för ett år sedan.

Men VM-arrangörerna i Cortina d’Ampezzo fick inget gehör för önskemålen om att skjuta upp mästerskapet, som också blir ett genrep inför de alpina tävlingarna under vinter-OS 2026.

Det finns i stället ett stort symbolvärde i att alpina VM blir av, enligt Gian Franco Kasper, avgående ordförande för det internationella skidförbundet Fis.

Jag kan inte påminna mig om en arrangör som har behövt hantera så många utmaningar som Cortina för att vi ska kunna vara här de närmaste två veckorna, säger han enligt österrikiska nyhetsbyrån APA.

En räddningsplanka?

I den alpina världscupen har det hårt reviderade tävlingsprogrammet – under skarpa restriktioner och utan publik – kunnat genomföras ungefär som planerat.

Men det har skett till ett högt pris i form av minskade intäkter och ökade utgifter. För många inblandade kommer VM med sina tv- och sponsorpengar därför som något av en räddningsplanka, enligt Markus Waldner, som är Fis tävlingschef på herrsidan.

De här pengarna skickas sedan vidare ut i förbunden, så att vi kan överleva säsongen, säger han.

Enligt Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Svenska skidförbundet, har det allra viktigaste hittills dock varit att världscupen har kunnat genomföras.

VM är säkert viktigt för arrangörerna och för Fis. Självklart även för oss i förlängningen. Men jag skulle snarare säga att räddningsplankan för oss alla varit att vi kunnat genomföra världscupen, säger han.

Annons

Annons

"Extrema åtgärder"

Det har dock kostat på, både ekonomiskt och logistiskt.

För att minska smittrisken har antalet hemresor till Sverige minimerats, samtidigt som åkarna och ledarna bott i singelrum i mycket högre utsträckning än normalt.

Dessutom har logistiken kring de regelbundna covidtesterna gjort att kostnaderna skjutit i höjden.

Vi har skurit bort allt som kallas social samvaro som inte är helt nödvändig. Det är extrema och dyra åtgärder, säger Tommy Eliasson Winter.
Sedan har vi testningen på det. Jag skulle gissa, om vi inte räknar med uteblivna intäkter, att våra extrakostnader kommer att landa på omkring två miljoner kronor för den här säsongen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss