A-
A+

Extremväder hotar älskad nationalrätt

Kocken Abdurahim Mirzayev tjänar mindre på sin plov, men lagar den ändå i sin restaurang i Tasjkent.
Kocken Abdurahim Mirzayev tjänar mindre på sin plov, men lagar den ändå i sin restaurang i Tasjkent.
UzbekistanTT-AFP

Uzbekistans nationalrätt plov blir allt svårare att tillaga, till följd av klimatförändringar som förstör skörden av viktiga huvudingredienser.

Annons

Annons

De gula morötterna ger en särskild sötma jämfört med den orange motsvarigheten, tycker Mukhtor Gazatov, en 60-år gammal bonde i Uzbekistan.

Att göra nationalrätten plov utan gula morötter är egentligen inget alternativ. Risrätten har bara ett fåtal ingredienser – kött, lök, olja och morötter, men i takt med att vädret blir allt mer extremt minskar tillgången till de viktiga gula morötterna för Uzbekistans cirka 35 miljoner invånare. Rotfrukten har redan blivit fyra gånger så dyr, enligt Gazatov, vars årsinkomst minskat med en tredjedel.

Det ovanligt kalla vädret på våren innebar att skörden försenades och till viss del förstördes. Och i början av juni var det över 40 grader varmt, mer än tio grader varmare än det brukar vara, med väldigt lite nederbörd.

När det är så pass varmt väder blir många morötter helt enkelt brända. De som överlever är mindre, säger Gazatov.

Nationalrättens vikt i det uzbekiska samhället går att se i regeringens beslut förra året, då ett plov-index infördes. Likt det något mer internationellt berömda Big mac-indexet används plov-index för att mäta levnadskostnader.

Under årets första nio månader steg plov-priset i huvudstaden Tasjkent med 30 procent.

Kocken och restaurangägaren Abdurahim Mirzayev säger att han offrar delar av sin vinst för att kunna mätta plovsugna lunchkunder varje dag.

Plov måste göras med kärlek, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.