A-
A+

Extremvärmen kulminerar men fortsatt hett

Människor svalkar sig i en park i Madrid, Spanien.
Människor svalkar sig i en park i Madrid, Spanien.
SpanienTT

Spanien hukar under temperaturer på upp emot 45 grader när värmen kulminerar. Men de följande dagarna lovas mycket lite lindring – värmeböljan i södra Europa håller i sig.

Annons

Annons

Tusentals brandmän fortsätter bekämpa bränderna i Portugal. Vädervarningen kan komma att förlängas, enligt premiärministern.
Tusentals brandmän fortsätter bekämpa bränderna i Portugal. Vädervarningen kan komma att förlängas, enligt premiärministern.

Varmast var det i Avila, nordväst om Madrid, med 45 grader på torsdagen. I Sevilla i Andalusien noterades 44 grader, liksom i Badajoz i Extremadura vid gränsen mot Portugal.

Värmen väntades kulminera under torsdagen. Men de närmaste dagarna väntas temperaturerna i landet sjunka endast med någon grad dagligen, och ligga kvar kring 40-strecket på många håll, enligt den statliga spanska vädertjänsten Aemet.

I merparten av landet gäller sedan i onsdags en varning för extrema temperaturer. Hälsodepartementet uppmanar människor att dricka mycket, bära lätta kläder och stanna i skuggan eller i luftkonditionerade utrymmen, skriver AFP.

I västra Spanien har redan minst 4 000 hektar härjats av skogsbränder i extremvädrets spår, enligt myndigheterna.

Bränder i Portugal

Även i Portugal råder hetta kring 40 grader på många håll. Tusentals brandmän och frivilliga kämpar för att rädda sina hem från flera skogsbränder, av vilka fyra betraktas som större.

Omkring 60 människor har skadats i bränderna och 860 evakuerats.

I byn Bemposta har de boende vattenbesprutat sina gräsmattor och hustak med trädgårdsslangar i hopp om att rädda dem från lågorna.

Jag kunde se utsikten, men några minuter senare kunde jag inte se något annat än rök, säger 88-årige Antonio Carmo Pereira till AP.

Annons

Annons

Förlänger varningen

Portugals premiärminister António Costa överväger att förlänga vädervarningen till och med söndag, på grund av fortsatt höga temperaturer. Cirka 10 000 hektar har brunnit hittills under veckan, och över 30 bostadshus och andra hus har förstörts av lågorna.

I Frankrike rasar två skogsbränder utom kontroll för tredje dagen i rad i Bordeaux-området. Omkring 1 000 brandmän bekämpar bränderna som redan härjat omkring 4 000 hektar, enligt BBC.

Tusentals människor har evakuerats under dagen. Franska meteorologer varnar för att läget kan bli "intensivt" mellan söndag och tisdag, med temperaturer som överstiger 40 grader.

Den mycket varma luften från Nordafrika väntas fortsätta mot Frankrike och Storbritannien, där den enligt prognos kommer att kulminera i början av veckan.

London har utfärdat en gul varning – den näst högsta nivån – och förbereder sig på nytt brittiskt värmerekord. Det nuvarande är 38,7 grader i Cambridge den 25 juli 2019, enligt AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.