A-
A+

Få dog i trafiken under första halvåret

Hittills i år har 74 personer omkommit i vägtrafiken, en minskning mot samma period förra året. Arkivbild.
Hittills i år har 74 personer omkommit i vägtrafiken, en minskning mot samma period förra året. Arkivbild.
OlyckorTT

Under första halvåret i år har 74 personer omkommit i vägtrafiken i Sverige. Det är 21 färre jämfört med motsvarande period i fjol, enligt preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen.

Annons

Annons

"Det är första gången vi har så få omkomna för första halvåret. Varje dödsolycka är en stor tragedi men utvecklingen går i rätt riktning mot det nya etappmålet med högst 133 omkomna i vägtrafiken år 2030", skriver Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Majoriteten av de omkomna i trafiken hittills i år färdades i personbil. Lastbil och motorcykel var de näst vanligaste fordonen, medan fem respektive sju personer omkom då de cyklade eller gick.

"Utvecklingen ser olika ut för olika trafikantgrupper, minskningen är större bland oskyddade och framförallt bland motorcyklister", skriver Khabat Amin.

Bland bilisterna var singelolyckor lika vanligt förekommande som mötesolyckor.

Medelantalet omkomna för första halvåret mellan 2016 och 2020 var 113 personer, vilket innebär att antalet omkomna under januari-juni 2021 är 35 procent lägre jämfört med den tidigare femårsperioden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!