A-
A+

Få kom till Trumpvänlig protest vid Kapitolium

Aktivister samlades utanför Kapitolium på lördagen.
Aktivister samlades utanför Kapitolium på lördagen.
USATT

Höga staket restes bakom hundratals poliser.

Men aktivisterna som dök upp för att protestera mot åtalen mot de som deltog i de våldsamma upploppen vid Kapitolium var få.

Annons

Annons

Staket restes åter igen, övervakningskameror placerades ut och 100 medlemmar från nationalgardet har stått redo att stötta kongressens egen polisstyrka vid behov.
Staket restes åter igen, övervakningskameror placerades ut och 100 medlemmar från nationalgardet har stått redo att stötta kongressens egen polisstyrka vid behov.

Kapitoliums egna polisstyrka tog inga risker på lördagen. Ett hundratal medlemmar från nationalgardet stod dessutom redo att hjälpa till under manifestationen, som gick lugnt till. Någon större ansamling blev det inte, utöver det massiva säkerhetspådraget.

Enligt beräkningar hade mellan 100 och 200 personer slutit upp.

Att gruppen fått tillstånd att demonstrera vid just kongressbyggnaden har förvånat många i den amerikanska huvudstaden. De senaste dagarna har det höga staket som restes efter stormningen, men revs i juli, omigen byggts upp.

Arrangemanget "Justice for J6" (ungefär Rättvisa för 6 januari) ordnades av gruppen Look Ahead America. Dess grundare Matt Braynard har tidigare varit data- och strategichef för expresident Donald Trumps valkampanj, men på hemsidan påstår han att manifestationen enbart handlar om vad han kallar "politiska fångar" – de närmare 600 personer som åtalats för den dödliga stormningen den 6 januari.

Det handlar om rättvisa och olikartad behandling, konstaterade Braynard vid protesten.

Politiskt motiverade?

Den 6 januari var det datum som kongressens båda kamrar samlades för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till ny president.

Parallellt höll den dåvarande presidenten Trump ett politiskt massmöte i staden. Vid det upprepade han sina påståenden om valfusk och uppmanade anhängarna att gå till kongressen och "fajtas utav helvete".

De gjorde som han sade, men protesterna övergick till våldsamheter. När hundratals personer, många av dem med Trumpflaggor, stormade Kapitolium och drabbade samman med polis dödades minst fem personer.

Annons

Annons

Staket rest

Många greps i samband med och efter upploppet, och omkring 600 personer har hittills åtalats. Men Braynards grupp hävdar att åtalen är politiskt motiverade och kallar den aktivist som sköts av polis när hon försökte klättra in i Kapitolium för "martyr".

Trump har ställt sig bakom protesten och även upprepat sina falska påståenden om att presidentvalet inte gick rätt till – påståenden som var själva drivkraften bakom protesten i januari när Kapitolium sedan stormades.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.