A-
A+

Facebook gör upp efter Cambridge Analytica

Facebooks grundare Mark Zuckerberg kan slippa att vittna i en domstol om en förlikning nås med användare som stämt bolaget för att ha tillåtit delning av personuppgifter. Arkivbild.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg kan slippa att vittna i en domstol om en förlikning nås med användare som stämt bolaget för att ha tillåtit delning av personuppgifter. Arkivbild.
USATT-AFP

Facebook har nått en preliminär uppgörelse om förlikning i spåren av skandalen kring företaget Cambridge Analytica. I september skulle Facebookgrundaren Mark Zuckerberg ha framträtt i domstol i fallet.

Annons

Annons

Av dokument som lämnats in till en domstol i San Francisco framgår inte några summor eller villkor, men Facebook begär att de pågående domstolsförhandlingarna ska pausas i 60 dagar medan detaljerna finslipas.

I september har Facebooks vd Mark Zuckerberg och moderbolaget Metas avgående operativa chef Sheryl Sandberg kallats att vittna inför domstol.

Carole Cadwalladr, journalisten på tidningen The Observer som avslöjade skandalen kring Cambridge Analytica, är kritisk till förlikningen.

Det visar hur desperat Zuckerberg är att undvika att svara på frågor om Facebooks mörkläggning av Cambridge Analyticas dataläcka, att Facebook gör upp bara några dagar innan han ska korsförhöras under ed i sex timmar, säger hon till The Guardian.

Facebook stämdes 2018 av en grupp användare som ansåg att Facebook brutit mot integritetsreglerna genom att låta tredje part, bland annat det brittiska analysföretaget, ta del av deras personliga uppgifter.

Cambridge Analytica hade samlat in personuppgifter från 87 miljoner Facebookanvändare. Information hade sedan sålts vidare till Donald Trumps presidentvalskampanj 2016.

När skandalen avslöjades av The Observer 2018 tvingades Cambridge Analytica lägga ned, Facebooks aktie föll på börsen och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg frågades ut i amerikanska senaten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.