A-
A+

Facebook nådde inte upp till förväntningarna

Detalj från Facebooks huvudkontor i Menlo Park i Kalifornien i USA. Arkivbild.
Detalj från Facebooks huvudkontor i Menlo Park i Kalifornien i USA. Arkivbild.
EkonomiTT- Reuters-AP

Facebook ökade både omsättning och vinst under det gångna kvartalet, men sociala medier-jätten varnar för att bolagets resultat och intäkter i framtiden kommer att påverkas negativt av Iphone-tillverkarens Apples nya integritetsbestämmelser.

Annons

Annons

Facebooks omsättning under det tredje kvartalet nådde inte upp till analytikernas prognoser. Intäkterna ökade visserligen 35 procent till 29,0 miljarder dollar, motsvarande cirka 250 miljarder kronor, men analytikerna hade i genomsnitt räknat med 29,6 miljarder dollar.

Vinsten steg till 9,2 miljarder dollar, en ökning med 17 procent jämfört med samma period i fjol. Det innebar en vinst på 3:22 dollar per aktie, att jämföra med 2:71 dollar tredje kvartalet 2020.

Men Facebooks vind i seglen har avtagit markant efter pandemiåret 2020. Redan under andra kvartalet i år flaggade bolaget för en inbromsning för tillväxten och att det sociala nätverket nu ställs inför en kombination av hot om skärpt reglering av sektorn från politiker och effekter av Apples åtstramade integritetspolicy för sina användare – som kan slå hårt mot affärsmodellen med riktade annonser utifrån användardata.

Kan vägra

Så sent som i september konstaterade Facebook att Apples ändrade användarvillkor – som i praktiken innebär att Iphone-användare kan vägra dela med sig av sina användaruppgifter till externa appar som Facebook eller Google – gjort det både dyrare och svårare för kundföretag att annonsera på Facebook.

Alphabet – som äger Google och Youtube – publicerar sin rapport för tredje kvartalet på tisdag kväll, svensk tid. Men Google är inte lika mobilberoende som Facebook, vilket antas göra effekterna av Apples nya policy för integritet på Iphone-mobiler mindre kännbar för det bolaget.

Annons

Annons

I blåsväder

Facebook hade inför måndagens rapport även hamnat i blåsväder sedan en så kallad visselblåsare, Frances Haugen, läckt dokument och vittnat i senaten om hur uttalanden från Facebooks ledning och grundaren Mark Zuckerberg rimmar dåligt med bolagets egna undersökningar när det gäller hat och desinformation som sprids på bolagets plattformar.

Facebook-aktien ingår bland de så kallade Faang-aktierna på Wall Street – en grupp på fem dominanta teknikaktier som tillsammans är värda över 20 procent av det samlade värdet på de 500 största bolagen på New York-börsen och Nasdaqbörsen i det så kallade S&P 500-indexet.

De andra bokstäverna i Faang står för Amazon, Apple, Netflix, Google (Alphabet).

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.