A-
A+

Facebook stänger av Trump i två år

USA:s tidigare president Donald Trump stängs av från Facebook i två år. Arkivbild från februari 2020.
USA:s tidigare president Donald Trump stängs av från Facebook i två år. Arkivbild från februari 2020.
USATT-AFP-Reuters

Facebook stänger av USA:s tidigare president Donald Trump från plattformen i två år.

Trump rasar mot beslutet och kallar det för en förolämpning mot dem som röstat på honom.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Facebooks beslut är en förolämpning mot de rekordmånga 75 miljoner, och många fler som röstade för oss i det riggade valet 2020. De borde inte få komma undan med att tysta ner och censurera så här, och i slutändan kommer vi att vinna", säger Donald Trump i uttalandet.

Trump fick ungefär 74,2 miljoner röster i presidentvalet 2020, som han förlorade mot Joe Biden med 232 elektorsröster mot 306.

Ända sedan valet har Trump hävdat att resultatet var riggat och att han "bestulits" på valvinsten. Några bevis för sina påståenden har han inte lyckats presentera.

"Strängaste straffet"

Facebooks besked har inväntats med spänning eftersom det ger en indikator på hur det sociala mediebolaget kan komma att agera gentemot världsledare som bryter mot företagets regler i framtiden.

Nätjättar som Facebook, Instagram, Twitter och Youtube stängde av Trump från sina plattformar kort efter det att hans anhängare stormat kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari i år.

Den tvååriga avstängningen gäller retroaktivt från och med 7 januari, dagen efter stormningen.

"Med tanke på hur allvarliga omständigheterna som ledde till herr Trumps avstängning var, anser vi att sättet han agerade på utgjorde ett grovt brott mot våra regler att det motiverar det strängaste straff som kan delas ut efter våra nya riktlinjer", meddelar Nick Clegg, Facebooks ansvarige för globala frågor, i ett uttalande.

Facebook har sagt att man framöver kommer att hålla politiker ansvariga för vilseledande eller smädliga inlägg, även om inläggen anses vara av nyhetsvärde.

Annons

Annons

Kan förlängas

Det är inte säkert att Trump är välkommen tillbaka till Facebook om två år, enligt Clegg.

"Om vi bedömer att det fortfarande finns en risk för allmänhetens säkerhet kommer vi att förlänga avstängningen ytterligare och allteftersom bedöma situationen tills den risken är över", säger han.

På en pressträff säger Vita Husets pressekreterare Jen Psaki att en stor plattform som Facebook "har en skyldighet att slå ned hårt på vilseledande uppgifter . . . oavsett om det handlar om valet eller till och med vaccinet".

I februari meddelade Twitter, som Trump använde flitigt under sin tid som president, att Trump aldrig någonsin kommer att få tillträde till plattformen igen – inte ens om han på nytt kandiderar till presidentposten. Trump hade omkring 89 miljoner följare på Twitter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss