Facken kan "hämnas" med strejker

Strejker kan vänta senare i år. Arkivbild.
Strejker kan vänta senare i år. Arkivbild.
ArbetsrättTT

Kollapsade las-förhandlingar riskerar leda till en strejkvåg i höst/vinter.

Någonstans måste fackföreningarna visa musklerna, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap

Annons

Annons

Inom de närmaste timmarna kan det avgöras. Fack och arbetsgivare kan komma att enas om ett nytt huvudavtal kring framför allt anställningsskyddet.

Men det är högst osäkert. Om arbetsgivarnas krav är för hårda för LO att smälta blir det inget och då väntar en lagstiftning enligt den utredning som politikerna, regeringen och samarbetspartierna C och L beställt – en utredning som sågats av facken för att vara för arbetsgivarvänlig.

Strejkfönstret öppnar

Ilskna fack och medlemmar har snart en möjlighet att visa sitt missnöje även i handling. Löne/kollektivavtalsförhandlingar stundar och då öppnar strejkfönstret.

Precis så ser jag scenariot framför mig, säger Christer Thörnqvist, ibland omnämnd som strejkforskare.

Han ser framför sig att facken måste markera, annars väntar en svekdebatt och ett ramaskri. Ett sätt kan vara att kräva någon form av skyddsmekanismer i anställningsskyddet i kollektivavtalsförhandlingarna, som ett komplement till den lagstiftning som väntar, något arbetsgivarna knappast lär vara intresserade av.

Det kommer säkert bli konflikter kring detta i avtalsrörelsen, säger Thörnqvist.

Annons

Annons

Konsekvens av lagstiftning

Mats Glavå, docent i arbetsrätt, vill inte direkt spekulera i vad som händer i stundande löneförhandlingar. Men på sikt kan det bli betydligt stökigare på svensk arbetsmarknad.

Ju mer lagstiftning vi får på svensk arbetsmarknad, desto mindre blir intresset för kollektivavtal, säger Glavå.

Då sjunker förmodligen motivationen att vara med i facket, den svenska modellen tappar betydelse, Sverige blir mer likt Europa i övrigt med mer av konflikter, resonerar han.

Men även om parterna lyckas nå en förhandlingslösning återstår många frågetecken. Förhandlingsavtalet ska bli lagstiftning.

Och det är inte säkert att det (avtalet) fyller kraven som Centern och Liberalerna har, säger Mats Glavå.

Han pekar på att Centern har småföretagen för ögonen. Svenskt Näringsliv och de fackliga organisationerna har generellt större företag i fokus och storföretagen har sällan särskilt stora problem med turordningsreglerna, enligt Glavå.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons