A-
A+

Facket sågar Fifa: "Kommersiella intressen"

Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.
Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.
FotbollTT

Internationella spelarfacket, Fifpro, riktar skarp kritik mot Fifas förslag om att spela fotbolls-VM vartannat år.

Allt är anpassat efter kommersiella intressen, säger Fifpros generalsekreterare, Jonas Baer-Hoffmann, enligt AFP.

Annons

Annons

Det internationella fotbollsförbundet styrs av ekonomiska intressen, snarare än vad som är bäst för fotbollen. Fifpros riktar svidande kritik mot Fifas förslag om att spela herrarnas fotbolls-VM vartannat år, i stället för vart fjärde som i dag.

Det handlar mycket om transaktioner där förslag, oavsett om de är bra eller dåliga för fotboll, har mycket liten grund för ett samtal eller samråd, eftersom allt är anpassat till olika tävlingars kommersiella intressen, säger Jonas Baer-Hoffmann.

Han spår också att dessa kommersiella intressen bara skulle gynna de allra rikaste inom fotbollen.

Alla innovativa idéer samlas bara på toppen av pyramiden, säger han.
De verkar vilja tjäna så mycket pengar som möjligt och sen hoppas att det rinner ner lite till de som är på botten av pyramiden. Jag tycker inte att det fungerar speciellt bra.

Bra och dåligt

Sedan Fifas förslag om VM vartannat år fått spridning har många kritiserat förslaget eftersom det skulle sätta ännu större press på redan tätt matchade spelare, en kritik som Arsène Wenger – arkitekten bakom förslaget – slagit ifrån sig:

Många av de negativa reaktionerna kom eftersom de inte har sett hela konceptet. VM vartannat år är bara rimligt om du ser hela förslaget, sade Wenger för ett par veckor sedan och poängterade att hans förslag också innefattar ett minskat antal landslagsfönster och längre vila efter varje mästerskap.

Annons

Annons

"Måste på trycket"

Enligt Fifpro är det alldeles för mycket press på fotbollsspelare som matchkalendern ser ut i dag. En undersökning som facket presenterat visar att en del spelare spelar två matcher i veckan upp till 80 procent av tiden.

Siffrorna visar att vi måste lätta på trycket på spelarna i den högsta toppen, säger Baer-Hoffmann enligt Reuters.

För att garantera att spelarna får vila vill Fifpro att man inför en minst fyra veckor långt uppehåll mellan säsongerna och en två veckor lång paus mitt i säsongen. Dessutom föreslår man att en obligatorisk paus införs för spelare som spelat ett visst antal matcher i följd, reformer som man menar är nödvändiga om VM vartannat år ska vara på kartan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.