A-
A+

Fajt om munskydd i USA:s skolor

'Visa oss viruset' står det på Valerie Sharps plakat (till höger). Hon protesterar mot ett lokalt munskyddstvång för skolelever i Flint i Michigan.
"Visa oss viruset" står det på Valerie Sharps plakat (till höger). Hon protesterar mot ett lokalt munskyddstvång för skolelever i Flint i Michigan.
USATT

Munskydd som eldas upp i protest. Föräldrar som skriker på varandra. Nya skoluniformsregler.

USA:s skolor är den senaste arenan för fajten mellan smittskyddsförespråkare och de som inte vill att staten ska bestämma om amerikaner tar vaccin eller bär munskydd.

Annons

Annons

Smittskyddsåtgärder har blivit en stridsfråga på många platser i coronaviruspandemins USA. Bilden visar protester mot munskyddstvång och covidtestkrav under en presskonferens som den lokala skolpolitikern Vickie Cartwright håller i Fort Lauderdale i Florida.
Smittskyddsåtgärder har blivit en stridsfråga på många platser i coronaviruspandemins USA. Bilden visar protester mot munskyddstvång och covidtestkrav under en presskonferens som den lokala skolpolitikern Vickie Cartwright håller i Fort Lauderdale i Florida.
Aimee Burrows kramar om sin dotter Jovie vid skolan i Salt Lake City i Utah. Borgmästaren där har utfärdat munskyddstvång för skolorna, trots att delstatens parlament är emot tvingande smittskyddsåtgärder.
Aimee Burrows kramar om sin dotter Jovie vid skolan i Salt Lake City i Utah. Borgmästaren där har utfärdat munskyddstvång för skolorna, trots att delstatens parlament är emot tvingande smittskyddsåtgärder.

Stämningen utanför det lokala skolnämndsmötet i St Tammany i New Orleans var minst sagt upphetsad: Parkeringsplatsen fylldes av rödklädda, ilskna föräldrar med skyltar med texter som "Mitt barn, mitt val" och "Låt oss stoppa galenskapen". Andra ditresta sade sig vara för det munskyddstvång för skolor som Louisianas guvernör John Bel Edwards utfärdat.

Om barnen inte vill ha munskydd, håll dem hemma, säger en av föräldrarna, Rina Gallien, till lokaltidningen The Times-Picaynne (på nätet Nola.com).

Fyrabarnsmamman Gallien, vars far haft covid-19 och legat veckor i respirator, är för munskyddstvång. Hon dök upp vid mötet för hon ville att skolnämnden skulle se att det fanns föräldrar som stödde smittskyddsåtgärden. Men de allra flesta på parkeringen var emot tvånget och Gallien fick ta emot glåpord.

Inne i möteslokalen beslöt samtidigt skolpolitikerna att gå på motståndarnas linje. En begäran till delstatsstyret om att låta föräldrar själva fatta beslut huruvida deras barn ska bära munskydd eller inte skickades iväg.

"Symbolisk tyranni"

Scener som den i Louisiana utspelar sig på många platser i USA, nu när höstterminen drar i gång. Samtidigt som covidsmittan och dödsfallen ökar har munskyddsfrågan politiserats.

Motståndarna är i många fall grundlagsivrare och/eller anhängare till expresident Donald Trump. De anser att deras personliga frihet kränks när staten beslutar om hur de ska skydda sig mot coronaviruset.

Det är dags att lägga ner denna symboliska tyranni, skrek en demonstrationsledare vid ett skolledningsmöte i Fort Lauderdale i Florida nyligen, enligt en lokal CBS-kanal.

Sedan hällde han tändvätska på en hög munskydd och lät dem brinna.

Annons

Annons

Provocerar Biden

I Texas är guvernör Greg Abbott inne på samma linje. Till skillnad från flera guvernörskollegor utfärdade han i juli ett förbud mot munskyddstvång i form av ett dekret. Abbot, som själv nyligen testade positivt för covid-19, har upprepade gånger betonat vikten av personligt ansvar för att stävja viruset – men också sagt att tiden av tvångsåtgärder är förbi.

I Florida har den Trumplojale guvernören Ron DeSantis försökte utfärda ett liknande dekret, men det slogs ner i domstol.

Dekreten provocerar USA:s president Joe Biden, som säger att han inte tänker sitta med händerna i kors när "guvernörer försöker stoppa och skrämma" dem som vill skydda skolbarn.

Om du inte tänker bekämpa covid-19 kan du åtminstone hålla dig ur vägen för andra som försöker, dundrade Biden nyligen med adress till guvernörerna.

Vita huset lämnar nu frågan vidare till utbildningsdepartementet, där en särskild avdelning ska ta juridisk strid mot Texas och delstater med liknande förbud, rapporterar tidningen Texas Tribune.

Del av skoluniform?

Ett skoldistrikt, Paris i nordöstra Texas, har dock hittat en kreativ lösning. De styrande där är för munskydd och de kringgår Greg Abbotts dekret genom att låta munskydd bli en del av skoluniformen, skriver bland andra tidningen USA Today.

Skoldistriktet lär ha stöd av USA:s smittskyddsmyndighet CDC som, i ljuset av deltavariantens härjande, för ett par veckor sedan publicerade nya rekommendationer: Enligt dem ska lärare, personal, besökare och alla elever över två år ska bära munskydd i skolor.

Frågan lär debatteras intensivt framöver i ett USA där minst nio delstater har försökt införa olika former av förbud för smittskyddsrestriktioner i skolor och där rapporter om alarmerande smittspridning bland unga duggar tätt.

Lägg också till att det råder brist på skolbusschaufförer i bland annat Minnesota, Pennsylvania och Colorado. På vissa platser vill chaufförer inte vaccinera sig eller bära munskydd, på andra vägrar de köra eftersom de är rädda att barnen ska smitta dem med covid-19, skriver nyhetsbyrån AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!