A-
A+

Falk allt närmare OS: "Tagit enorma kliv"

Sveriges målvakt Jennifer Falk under lördagens fotbollslandskamp mellan Sverige och USA på Friends arena.
Sveriges målvakt Jennifer Falk under lördagens fotbollslandskamp mellan Sverige och USA på Friends arena.
FotbollTT

Jennifer Falk kan kanske snart börja planera för en Tokyoresa. Efter den imponerande insatsen i 1–1-matchen mot USA är Häckenmålvakten allt närmare en plats i fotbollsdamernas OS-trupp.

Det försämrade inte hennes chanser, det kan varken jag eller någon annan säga, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Till slut fick Jennifer Falk släppa en boll förbi sig. Men det var en straff, och en hård och välplacerad sådan från Megan Rapinoe.

USA:s anfallsstjärna tryckte in bollen lågt vid Falks ena stolpe, och räddade 1–1 mot Sverige på Friends arena i slutminuterna.

Jag har kollat lite straffar som hon skjutit. Hon har blandat lite, men de senaste har varit åt det hållet så jag tänkte att jag går för det. Men det var en bra straff, säger Falk som chansade rätt men som ändå inte kunde stoppa kvitteringen.

Överlag fanns det ändå inte mycket att klaga på när det gällde 27-åringens insats. Falk har allt tydligare blivit Peter Gerhardssons andrahandsval bakom Hedvig Lindahl. I höstens tre avslutande EM-kvalmatcher valde han Falk före Chelseas Zecira Musovic när Lindahl var skadad. Och när Atlético Madrid-målvakten nu åter saknades – denna gång på grund av covid-19 – fick Häckens Falk chansen på nytt.

"Jag har en bra känsla"

I nuläget talar därför allt mer för att det är just Lindahl och Falk som blir de två målvakter som Sverige tar med i truppen till OS i Tokyo i sommar.

Jag tyckte att samarbetet med laget och backlinjen kändes bra, och jag hade några bra aktioner. Men sedan det finns några saker jag kunde gjort bättre också, bland annat i spelet med fötterna. Men jag är ändå nöjd med prestationen. Det är klart att jag har en bra känsla, säger Jennifer Falk.

Hon såg lugn ut matchen igenom, tog hand om det som skulle tas hand om och bjöd dessutom på ett par riktigt fina räddningar, som på Rose Lavelles skott i den första halvleken.

Förbundskaptenen gillade det han såg.

Det är klart att prestationer påverkar och Jennifers insats var bra. Så det var inte så att det här försämrade hennes chanser att komma till OS. Det kan varken jag eller någon annan säga, tror jag, säger Gerhardsson.
Hon gjorde ett par riktigt bra räddningar, en stabil insats och såg trygg ut. Och hon gick åt rätt håll på straffen också. Hade hon tagit den hade hon kanske varit klar.

Annons

Annons

Hyllas av lagkamraterna

Än mer haglar lovorden från landslagskollegorna. Chelseabacken Magdalena Eriksson tycker att Falk har utvecklats mycket de senaste åren.

Jag tycker att hon har tagit enorma kliv och är jätteimponerad över hur hon kliver in i laget med sådan självklarhet, pondus och tydlighet. Hon spelar som hon har gjort i Häcken, där hon har varit fantastiskt bra i flera år, säger Eriksson.

En annan mittback, Juventus Linda Sembrant, tycker dessutom att samarbetet med Jennifer Falk blir allt bättre. Efter flera år där Hedvig Lindahl stått merparten av landskamperna har de nu ytterligare en trygg sista utpost.

Hon gjorde det väldigt bra. Jag tycker att det växer mer och mer ju mer vi spelar tillsammans. Nu har Jennifer fått några matcher och hon växer in i det mer och mer. Det är väldigt kul att se, säger Sembrant.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.